Aktualno Županija

Sastanak župana, gradonačelnika i načelnika

Župan Karlovačke županije Damir Jelić, sa svojim zamjenicima, održao je u utorak, 26. lipnja, u Uredu župana sastanak s gradonačelnicima i načelnicima općina s područja Karlovačke županije. Teme sastanka bile su Razvojni fond Karlovačke županije, Prijevoz učenika te Državni plan prostornog razvoja. O Razvojnom fondu nazočne je izvjestio župan Damir Jelić istaknuvši da je u tijeku izrada Pravilnika o Razvojnom fondu Karlovačke županije koji će regulirati najvažnije stvari vezane uz Razvojni fond. Županija će raspisati javni poziv za dodjelu sredstava iz Razvojnog fonda koji će biti objavljen u srpnju 2018. s rokom dostave prijave i potrebne dokumentacije do 17. kolovoza. Početkom rujna očekuje se završetak evaluacije po Javnom pozivu, radi pravovremenog donošenja proračuna jedinica lokalne samouprave. Na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave bit će iznos od milijun eura. Obrazloženi su način i modaliteti prijave po Javnom pozivu te postupak odabira, odnosno odabira prijava. Nakon konačnog odabira slijedi potpisivanje Ugovora i dodjela sredstava prema projektu. Županija će imati obvezu provjere provođenja tako financiranih projekata.
O prijevozu učenika izvjestila je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar napomenuvši da je u postupku dogovaranja usluge prijevoza nužna zajednička koordinacija Županije s gradovima i općinama, što do sada nije uvijek bio slučaj.
O Državnom planu prostornog uređenja nazočne je izvjestila zamjenica župana Martina Furdek Hajdin istaknuvši da jedinice lokalne samouprave trebaju dostaviti sugestije što se treba promjeniti, a Karlovačka županija će objediniti sve pristigle prijedloge i poslati ih prema državnoj razini. Rok za podnošenje prijedloga je 16. srpnja.
Nazočni gradonačelnici i načelnici općina kroz raspravu su izrazili zadovoljstvo današnjim sastankom kojim se kroz međusobni dogovor i koordinaciju nastoji doći do zadovoljavajućih rješenja za sve jedinice lokalne samouprave uz njihovu punu participaciju i prihvaćanje njihovih različitih finacijskih mogućnosti.(kazup)