Aktualno Županija

Međunarodni festival folklora najatraktivniji do sada: Stižu grupe iz Perua, Kenije, Indije, SAD-a, Finske, a osim plesom i pjesmom, predstavljaju se i – kuhinjom

– Smatram da ćemo ove godine imati doista najegzotičniji i najatraktivniji festival do sada, ali publika će to ocijeniti nakon Festivala. Sve pozivam da dođu u Šanac na otvaranje Festivala, 1. srpnja, pozvao je direktor Međunarodnog festivala folklora Željko Štajcer, najavljujući ovogodišnje, 21. izdanje MFF.

Podsjetio je da je proteklih 20 godina Festival ugostio 103 grupe iz 51 zemlje sa svih kontinenata, odnosno, okupio 3.300 stranih sudionika, čije nastupa svake godine, prosječno, prati 20.000 gledatelja i prometnuo se u jedan od najkvalitetnijih svjetskih festivala, sa certifikatom CIOFF-a, jedini u Hrvatskoj. Jamči to kvalitetu festivala, ali i grupa koje na njemu nastupaju.

– Iz Južne Amerike dolaze nam gosti iz Perua, zemlje koja će biti prvi put sudionik ovog festivala. Oni su jedan od rijetkih ansambala u Peruu koji izvode plemenski folklor. Iz Azije, iz Indije dolazi nam grupa koju čine sveučilišni profesori i studenti, koji se već bili kod nas 2009. godine. Filipinski folklor donosi grupa iz San Franciska iz SAD-a, radi se o manjini koja živi u SAD, ali njeguje tradicijski filipinski folklor, autentičan. Iz Afrike dolazi grupa iz Kenije iz Nairobija, koja prikazuje običaje 42 plemena. Jedina grupa iz Europe, ali iz zemlje koja prvi put gostuje na Festivalu je grupa iz Finske, jedna od najboljih u Finskoj i organizator najvećeg međunarodnog festivala folklora, kazala je tajnica Organizacijskog odbora MFF-a Kristina Medarić.

Najavila je da će ove godine, prvi put, biti održana i konferencija o klapskom pjevanju, u subotu, 7. srpnja u Gradskoj knjižnici, u sklopu 1. Festivala mediteranske kulture, a prvi put će ove godine sudionici karlovačkog festivala, osim pjesmom i plesom, predstaviti svoje zemlje i nacionalnom kuhinjom. Okusi svijeta, manifestacija za koju organizatori priželjkuju da postane tradicionalna, bit će 5. srpnja kod Glazbenog paviljona.

– Svaka zemlja sudionica bit će predstavljena jednim svojim glavnim jelom, desertom i pićem, koji će biti ponuđeni po simboličnim cijenama u gastro-kućicama restorana Žganjer i restorana Kristal. Osim animacijskog programa, u kojem će posjetitelji moći zaplesati i zapjevati s gostima, bit će i cooking show sa Sanjom Doležal, gdje će sudionici pokazati kako se ta jela mogu pripremiti kod kuće. Svi koji kupe ta jela sudjelovat će u nagradnoj igri, a najsretnijeg očekuje putovanje u vrijednosti od 2.000 kuna, najavila je Ivana Moškun Štefanac, koordinatorica MFF-a.

Festival će trajati do 7. srpnja, a osim Karlovčana, u njemu će uživati i gledatelji u Rijeci, Ozlju, Dugoj Resi i Ogulinu. Ovogodišnja organizacija stoji oko 330.000 kuna, od čega su polovicu osigurali Grad, Županija i Ministarstvo kulture, a ostatak sponzori. Organizatori sve rade volonterski.(KAportal)