Aktualno Sport

‘Bili ste samo sjena momčadi koja je dobila Argentinu’

ČITAV SVIJET KLANJA SE VELIKOM HRVATSKOM JUNAKU, ALI VATRENI NISU POBJEGLI OD OŠTRIH KRITIKA ‘Bili ste samo sjena momčadi koja je dobila Argentinu’

Svjetski mediji su uglavnom jednoglasni u opisu drame na ušću Oke u Volgu, utakmicu iz Nižnog Novgoroda svi su vidjeli na sličan način. Čudesni Subašić u prvom planu, Kasper Schmeichel heroj Danske, ali ipak ne tako dobar da bi zaustavio ključni jedanaesterac Rakitića za prolaz Hrvatske u četvrtfinale. Utakmica koja kvalitetom nije zadovoljila nogometne zaljubljenike na kraju je otišla na stranu momčadi koja je imala više koncentracije i smirenosti.

– U ratu živaca pobijedila je Hrvatska zahvaljujući tri obrane Danijela Subašića, vratara koji je nadvisio čak i Kaspera Schemichela. Njegova tri obranjena jedanaesterca nisu bila dovoljna, jer ih nije dobro rasporedio – našalio se portal engleskog BBC-a.

– Nije to bila utakmica koja se s užitkom gledala, štoviše, Hrvatska je bila samo sjena momčadi koja je prije šest dana na istom stadionu dobila Argentinu. Modrić nije bio na istoj razini, dapače, mogao je i ranije odvesti Hrvatsku u četvrtfinale, ali prošli su Hrvati preko raspucavanja kaznenih udaraca. Nije im se ponovila 2016. kada su u kasnoj fazi produžetaka ispali od Portugala – naglasio je reporter BBC-ja Paul Fletcher.
Britanski Telegraph naglasio je kako Hrvatska nijednog trenutka nije bila u panici, premda su Vatreni imali teških trenutaka.

– Nisu bili u panici kad su primili rani pogodak, zatim su imali šansu pobijediti u produžetku, pa su nakon toga promašili dva kaznena udarca, ali opet su se izvukli i došli do pobjede. Dramatični prolaz, ali Hrvatska ide u četvrtfinale na krilima svog velikog junaka, vratara Subašića – kaže britanski Telegraph.

Španjolska Marca apostrofirala je Modrića i Subašića s naslovom “Modriću, dužan si Subašiću, spasio se te”.

– Svi smo htjeli vidjeti kakvi su igrači Modrić i Eriksen, a na kraju je Subašić sve zasjenio. Uzeo im je show, postao glavni junak priče o prolasku u četvrtfinale – rečeno je u Marci.

Španjolski As također je Subašića promovirao u junaka, a El Mundo Deportivo drži da je prvo ime susreta Ivan Rakitić koji je zabio odlučujući kazneni udarac za prolaz Hrvata. Talijanski Tuttosport opisao je poraz Danaca kao “povratak kući u suzama nakon drame u Nižnom”. Ruski Sport express istaknuo je naslov u kojem je sve jasno:

– Akinfejev protiv Subašića u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva!

Rusi slave Akinfejeva, nakon utakmice sa Španjolcima sve je posvećeno vrsnom vrataru koji ih je odveo u četvrtfinale. Koliko je Subašić junaka u Hrvata, takav je identični status dobio Akinfejev kod Rusa.

– Subašić je obranio tri jedanaesterca Dancima, bude li i protiv Rusije došlo do penala, bit će to velika bitka dvaju sjajnih vratara.

Inače, Sport express je najviše prostora dao pobjedi Rusije nad Španjolskom, a Hrvatima je posvetio puno manje prostora. Ali, svojim su čitateljima ponudili anketu s pitanjem “Tko ide u polufinale iz ogleda Hrvatske i Rusije?”. Sinoć do ponoći glasovanje je bilo u omjeru 63-37 za Ruse. Veliki su optimisti Rusi, ali domaćini su, dobili su Španjolsku i imaju pravo na optimizam u svom dvorištu. (jutarnji.hr)

Video sažetak utakmice sa penalima

https://www.youtube.com/watch?v=Mvk3wnLpr70