Aktualno Županija

Grad Karlovac i Karlovačka županija među transparentnijim samoupravama u Hrvatskoj – imaju ponajviše dokumenata online

Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica, i to svih 576 koliko ih ima. “Prosječna proračunska transparentnost” mjerena je brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina.
– Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, najtransparentnije su, navodi se u analizi, Primorsko-goranska, Koprivničko – križevačka i Karlovačka županija, a gradovi su prosječno najtransparentniji u Krapinsko -zagorskoj, Istarskoj i Karlovačkoj županiji, pohvalili su se iz karlovačke gradske uprave.

Kako navode, Grad Karlovac za proračunsku transparentnost ocijenjen je ocjenom 5. Grad Karlovac početkom svake godine javno objavljuje Vodič za građane kroz proračun, pa je tako objavio i ove 2018..

„Vodičem kroz proračun“, dodaju u Gradu, na jednostavan i lako razumljiv način prikazuje se složen proces stvaranja proračuna i trošenja novca poreznih obveznika.

Što uopće podrazumijeva proračunska transparentnost? Institut za javne financije navodi da je to uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.
– Uz transparentno obznanjene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kažu u Inistitutu. (kaportal.hr)