Aktualno Županija

Norveška predsjednica Vlade položila kamen temeljac za novu tvrtku u Žakanju

U poduzetničkoj zoni u Žakanju održana je u utorak, 3. srpnja, svečanost polaganja kamena temeljce za tvornicu peleta i energane na bio masu. Investicija je to vrijedna 18,7 milijuna eura norveškog dioničkog društva u vlasništvu od 80 norveških investitora, tvrtki Maksim trade energija d.o.o. i Bio Peleti energija d.o.o.. Početku radova nazočila je i premijerka Kraljevine Norveške Erna Solberg te brojni poslovni ljudi iz Norveške, kao i veleposlanica Norveške u Hrvatskoj Astrid Versto.
Svečanosti su u ime Vlade Republike Hrvatske nazočili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Gabrijela Žalac.
Projekt je predstavio projektni savjetnik Norveškog investicijskog fonda Edin Ališić istaknuvši kako će izgradnja tvornice biti završena do svibnja iduće godine, a zaposlit će se tridesetak osoba.
Punih osam godina trebalo je da se projekt izrealizira. 2008. godine temeljni problem je bila snaga električne energije. Kako je istaknuo župan Damir Jelić u njegovom sadašnjem mandatu su isplivala još dva problema. Prvi je bio vezan za drvnu masu koji je riješen s privatnim investitorima, a drugi je formalne prirode, ali i to je riješeno zahvaljujući razumijevanju Vlade RH.
Karlovačka županija dala je značajan doprinos u realizaciji ove investicije dokazavši da smo županija s povoljnim investicijskim okruženjem, spremni za nove investicije i izazove. (kazup.hr)