Aktualno Sport

Vatreni kreću u formaciji 4-1-4-1, niz promjena u našoj obrani uopće ne bi trebale biti loša vijest, dapače!

OVO JE SASTAV HRVATSKE KOJI IDE PO FINALE Vatreni kreću u formaciji 4-1-4-1, niz promjena u našoj obrani uopće ne bi trebale biti loša vijest, dapače!

U ponedjeljak je u Moskvi potvrđena zla slutnja iz Sočija: Šime Vrsaljko zbog ozljede koljena ipak neće moći konkurirati za polufinalni sraz s Englezima u srijedu na stadionu Lužnjiki. Izborniku hrvatskih nogometaša Zlatku Daliću preostaje da improvizira na desnom beku s Vidom ili Jedvajem, a je li Atleticov branič otpao do kraja Svjetskog prvenstva, zasad naš stožer ne želi potvrditi.
Kako bilo, za srijedu će zadnja linija “vatrenih” dobiti novi izgled: kako planirana zamjena za desnog beka, Tin Jedvaj, protiv Islanda nije pokazao da je “taj”, a protiv Rusa u četvrtfinalu Vrsaljka je u 97. minuti zamijenio Ćorluka, izazvavši prekomandu Vide s lijevog stopera na desnog beka, izvjesno je da će Dalić izabranicima Garetha Southgatea suprotstaviti obranu Vida, Lovren, Ćorluka, Strinić. Ostavljamo ogradu na lijevom beku, jer ovisno o Strinićevu fizičkom stanju moguće je da ovaj put Pivarić starta. Ostatak momčadi vjerojatno će biti u formaciji 4-1-4-1: Brozović – Rebić, Modrić, Rakitić, Perišić – Mandžukić.

Kramarić, Badelj, Kovačić i Pjaca ostaju aduti s klupe…

Koliko rošada u zadnjoj liniji smeta našim planovima za nadmetanje s Englezima? Na prvi pogled je loše što se mora razbijati brzonogi stoperski par Lovren – Vida, no kako će zbog hitronogog Raheema Sterlinga kao partnera Harryju Kaneu u napadu Gordog Albiona naša zadnja linija biti postavljena dublje i rjeđe izlaziti do centra, opcija s iskusnim, inteligentnim, ali manje brzim Ćorlukom čak se i ne doima toliko lošom, dapače.
Polivalentni Domagoj Vida je motoričan i puno je puta u karijeri, reprezentativnoj i klupskoj, odrađivao posao kao desni bek, primjerice u Dalićevu debiju u Kijevu (tada je Vrsaljko bio lijevi!), a s trećim stoperom u zadnjoj liniji “vatreni” će biti jači u skoku, poglavito u prekidima, preko kojih su Englezi dosad na Mundijalu bili najopasniji. Ćorluka i Lovren bit će zaduženi za “Hurricanea” Kanea, a pravilnim postavljanjem i pomicanjem smanjit će se prostor iza leđa naše zadnje linije, koji će vrebati spomenuti Sterling.
Što se ostalog dijela momčadi tiče, poučak iz četvrtfinalne bitke s Rusima je da Modriću i Rakitiću, kako bi došli do izražaja u ofenzivi, treba treći vezist, tako da zbog brzine i agresivnosti tipujemo na Brozovića prije nego na Badelja, a kako Englezi igraju 3-5-2 (točnije, 3-1-4-2), prostor koji se u njihovim ofenzivnim akcijama otvara na bokovima napadat će Rebić i Perišić, kao i dosad.

Kad bi nam suparnik bio netko drugi, Dalić bi možda Perišiću pretpostavio Kramarića, ali sad se čini da će Krama ponovno biti joker s klupe. No, barem će moći biti adut za eventualno novo raspucavanje 11-eraca ili čak pucanje iz igre, nikad se ne zna što utakmica nosi…ž
Mandžukić, jasno, starta u špici, no poslije, kad i ako uđe Kramarić, možda se zamijene jer je protiv Rusa u drugom poluvremenu do ulaska Kovačića Mandžo bio desno krilo. (jutarnji.hr)