Aktualno Županija

Računalna prijevara – policija poziva na oprez

Policija raspolaže saznanjima o pojavnom obliku računalne prijevare na području PU karlovačke, odnosno o tzv. phishing kampanji koja je usmjerena na računovodstvene urede tijela državne vlasti i pravne osobe s javnim ovlastima, a s ciljem krađe financijskih sredstava.

Naime, u takvim slučajevima počinitelji putem elektroničke pošte zaposlenicima računovodstvenih odjela šalju upute za uplatu sredstava na inozemni račun. Adresa pošiljatelja je lažirana na način da se primatelju prezentira kako je poruka elektroničke pošte pristigla s adrese nadređenog zaposlenika ili čelnika tijela. Tekst poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku, što ukazuje na to da je kampanja brižno pripremana i usmjerena na konkretne mete. Uglavnom počinitelji zahtijevaju uplatu na bankovne račune u raznim zemljama Europske unije, ali većinom izvan Europske unije. Ako primatelj odabere opciju odgovora (Reply), pažljivim pregledom zlonamjerne poruke elektroničke pošte može se uočiti da je kao ‘Reply-To’ adresa navedena adresa [email protected] koja pripada počinitelju.

Preporuka je svim tijelima da informiraju svoje zaposlenike o postojećem načinu izvršenja te da im ukažu na obaveznu provjeru identiteta pošiljatelja i autentičnost poruke prije provođenja naputka inozemnog plaćanja navedenog u poruci elektroničke pošte (npr. izravnim upitom navodnom pošiljatelju poruke alternativnim komunikacijskim kanalom – telefonskim pozivom ili usmenim putem) kako bi se navedena Internet prijevara na vrijeme spriječila.

Shodno navedenom u cilju prevencije upozoravamo građane da provjere istinitost takvih i sličnih zaprimljenih mailova kako ne bi postali žrtve kaznenog djela, navodi se u policijskom priopćenju.