Aktualno Županija

Lijepe vijesti s Plitvica: otvorili novi vidikovac i predstavili novi projekt – za jednu ulaznicu nude obilazak 9 top destinacija

Na Plitvičkim jezerima otvoren je novi vidikovac s jednim od najljepših pogleda na svijetu, onim na Veliki slap. Bila je to prigoda da Ličani promoviraju još jedan odličan projekt – integriranu ulaznicu za posjet zaštićenim područjima i znamenitostima unutar Lika destinacije. Za ulaznicu vrijednu 300 kuna (200 za djecu u dobi od 7-18 godina) posjetiteljima se pruža mogućnost obići čak devet top lokacija u širem ličkom prstenu: tri nacionalna parka (Plitvička jezera, Paklenica, Sjeverni Velebit), tri špiljska sustava (Cerovačke u PP Velebit, Baraćeve špilje, te Pećinski park Grabovača), Uvalu Zavratnicu u PP Velebitu, Hrvatski centar za autohtone vrste ribe i rakova krških voda Gacka te Memorijalni centar Nikola Tesla.

– Gosti će moći obići ukupno osam zaštićenih područja plus Memorijalni centar Nikola Tesla, čime potvrđujemo našu filozofiju poslovanja održivog razvoja. NP PLitvička jezera je iznimno posjećena destinacija, a na ovaj način želimo uključiti i ostale destinacije kako bi turisti spoznali ljepotu prirode i na tim lokacijama – rekao je ravnatelj NP-a Tomsilav Kovačević.

Prošle godine NP Plitvička jezera posjetilo je 1,7 milijuna ljudi, no više od milijun tih gostiju nisu se tamo zadržali duže od jednog dana. Na ovaj način žele goste zadržati u Lici duže, istovremeno im nudeći uštedu oko 400 kuna po kupljenoj ulaznici, koliko ih u konačnici košta manje zajednička ulaznica u odnosu na kupljene pojedinačne za sve destinacije.

– Ovih dana ovdje imamo 40 posto više Japanaca i s time smo sve rekli. Ako je Japan čuo i želi vidjeti Plitvice, mislim da smo prodrli daleko na svim tržištima. Ovih dana bilježimo oko 200.000 noćenja i oko 760.000 posjetitelja, što je preko 10 posto više u odnosu na ovaj period prošle godine. To znači da ovdje dolazi desetak posto svih gostiju koji posjete Hrvatsku. To je fenomen koji je valoriziran, dobro predstavjen. On može bolje, jedna od bitnih stvari u tom pogledu bit će plansko pristupanje koje pravi Ministarvo zaštite okoliša, da se u što kraćem roku napravi projekt da se tri plitvička hotela podignu u kategorizaciji na 4 ili 5 zvijezdica, jer gosti u takvim smještajnim kapacitetima borave čak mjesec dana duže – rekao je ministar Cappelli.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić je naglasio kako s novog vidikovca u svijet ide jedna od najpoznatijih slika Hrvatske. Smatram da je lički primjer integriranja ulaznica nešto što je nužno u svim našim regijama, rekao je ministar turizma Gari Cappelli. (kaportal.hr)