Aktualno Županija

Petračić udario po HDZ-u: Horvat bi im trebao biti gradonačelnik, Mandić je za pročelnika, a Mrzljak za poslovođa u ViK-u

Nezavisni vijećnik Davor Petračić komentirao je danas najavljenu smjneu troje direktora gradskih poduzeća, Zelenila (Jasmina Cvetković), Čistoće (Josipa Škrtić-Pucarević), te Vodovoda i kanalizacije (Ivica Horvat), tražeći razloga takvom potezu.

– U slučaju Horvata sigurno nisu razlog kompetencije jer je bio uspješni direktor VIK-a prije Mrzljaka, koji je za razliku od Horvata tvrtku unazadio kao što je to uradio i s Toplanom jer je nakon njegovog mandata ista propala. Očito je razlog borba dvije ili više frakcija unutar apsolutistista koji trenutno vladaju bez naznaka trunčice demokracije. Neformalno saznajemo da su razlog svađe direktora VIK-a i kuma od dogradonačelnika i nepristanak na neprihvatljiva financijska ponašanja unutar tvrtke – komentira Petračić.

Dok za razloge smjene direktorice Zelenila kaže da se o njima može samo nagađati, da Škrtić-Pucarević navodi kako “je mlada i neiskusna za rješavati nagomilane i komplicirane probleme zapuštene gradske tvrtke u koju treba uvesti potpuno novi način rada i tehnološki ju pripremiti za ispravno gospodarenje otpadom”.

– Problem svih gradskih tvrtki je u tome što su ostavljene same i nemaju dovoljnu podršku od gradonačelnika koji je teolog i naravno da se ne razumije u gospodarstvo, pa nije u mogućnosti pomagati direktorima tvrtki i savjetovati ih u strateškim odlukama, jer i sam nema viziju kako bi te tvrtke trebale poslovati i u kojem bi smjeru trebale ići – smatra Petračić, pa navodi sljedeći zaključak:
– Da je išta normalno, a HDZ jedina opcija, trebalo bi biti obrnuto, sadašnji gradonačelnik trebao bi biti pročelnik društvenih djelatnosti za što je zasigurno kompetentan, gospodin Horvat gradonačelnik, a Mrzljak poslovođa u VIK-u.

Napisao je i osvrt na proteklu godinu, koliko je na vlasti ova HDZ-ova ekipa gradonačelnika Damir Mandića, pa se pita što je on dobroga napravio:

Da li je smanjio režije Toplane i Vodovoda i kanalizacije koje drže HR cjenovne rekorde?
Da li je unaprijedio rad gradskih tvrtki?
Da li je riješio problem otpada?
Da li je počeo koristiti geotermalnu energiju?
Da li je obnovio atletski stadion?
Da li je započeo s obnovom Zvijezde?
Da li je trajno riješio problem poplave?
Da li su sva vrtićka djeca koja su to željela upisana u vrtiće?
Da li je spriječio bezumno i neracionalno međusobno financiranje nekoliko gradskih tvrtki netržišnim iznosima?
Da li je svojim djelovanjem potaknuo otvoriti i jedno samoodrživo radno mjesto a da nije na teret nas građana?
Uostalom, da li je učinio išta bitno za grad Karlovac da bi živjeli bolje?!

Sve su to bila predizborna obećanja, a jedina njihova briga i kamen spoticanja su odnosi unutar njih samih, dirigirana zapošljavanja, svađe i ucjene obrtnika i poduzeća oko donacija kako bi izgradili svoj novi dom u Zvijezdi – zaključuje Davor Petračić. (kaportal.hr)