Aktualno OG sada Ogulin

Teta Roza Miletić iz Kamenice i danas se svega dobro sjeća!

Iako je napunila 84 godine, teta Roza Miletić iz Kamenice dobro se sjeća svih događaja iz Domovinskog rata. Svratili smo do nje u pratnji Jose Turkovića, s kojim smo “osvježili” sjećanja na 22. srpanj 1991. godine, u želji da se sve to ne zaboravi.

Teta Roza Miletić tijekom Domovinskog rata je  zarobila srpskog vojnika čiji je MiG-21 R srušila hrvatska protuzuračna obrana. On ju je nazvao nakon 20 godina da joj kaže hvala.

Pilotu je avion srušen u studenom 1991, a on se spasio katapultiranjem. No, kako se spustio u šumu zapeo je za krošnju i u padu ozlijedio nogu. Ostao je i bez oružja. Eksploziju je čula Roza Miletić. Ispričala je kako je svom snagom potrčala prema pilotu i viknula našim vojnicima da prestanu pucati. S pilotom je razgovarala o njegovoj ženi i djeci te se sažalila nad njim i dala mu kave i konjaka da se oporavi. Pitala ga je i kako je na njih mogao bacati bombe i granate, na što joj je on odgovorio da ih je bacao na vojne objekte.

Teta  Roza je ispričala nam je i kako je pomogla u tjeranju neprijateljskog tenka, što stoji u u naslovu knjige koja je o njoj napisana – ‘Žena koja je zarobila neprijateljski tenk’.

S tetom Rozom je razgovarao kolega Dubravko Dragičević. Donosimo dio tog razgovora u našem video prilogu, a cijelu emisiju možete poslušati u programu Radio Ogulina danas u 13 sati, u emisiji “Nismo vas zaboravili”.