Aktualno OG sada Ogulin

Ogulin bilježi porast broja noćenja

“Prema statistikama iz sustava za praćenje i prijavu dolaska i odlaska turista eVisitor, kao središnjeg elektroničkog sustava za područje grada Ogulina, u prvoj polovici 2018. godine možemo donijeti samo dobre vijesti” – poručuje direktorica Turističkog ureda Sonja Drašković.
Naime, u prvih 20 dana srpnja na području našeg grada zabilježeno je 11,75% noćenja više nego je bilo prošle godine u istom periodu, te 15,1% dolazaka više. Najviše dolazaka i noćenja je zabilježeno u objektima u domaćinstvu, od čega dolazaka 45,71% te noćenja 54,43%.
U prvih šest mjeseci 2018. godine je Ogulin zabilježio 17,82% ostvarenih noćenja više, nego u prvih šest mjeseci u 2017. godini. Prosječno trajanje noćenja se u prvih šest mjeseci 2018. godine također produžilo.

Što se tiče udjela turista prema dolascima, u tekućoj godini je, kao i u prošloj, bilo više stranih u odnosu na domaće turiste. Međutim pokazatelji za prvih šest mjeseci tekuće godine svjedoče trendu izjednačavanja broja domaćih i stranih turista. Kad se gledaju ostvarena noćenja bilo je nešto više domaćih turista koji su ostvarili noćenja na području grada Ogulina nego stranih, dok je 2017. godine situacija bila nešto drugačija te su u ostvarenim noćenjima prednjačili strani turisti.

Osim manjih izmjena u strukturi dolazaka turista kad uspoređujemo domaće i strane, gdje se ističe povećan interes i domaćih turista za Ogulin, u čemu sigurno uvelike doprinose i brojne manifestacije koje se održavaju ove godine, zamjetna je i manja izmjena po vrstama objekata u kojima turisti noće. Tako je u prvoj polovici ove godine zamjetan porast ostvarenih noćenja u objektima u domaćinstvu i to za više od 50% noćenja, dok su prošle godine tu primat imali hoteli. I dalje raste udio turista koji dolaze individualno te ih je više u odnosu na one koji dolaze agencijski.

Poznato je kako se u lipnju, već tradicionalno, održavaju dvije velike manifestacije u Ogulinu koje privlače znatan broj turista. Riječ je o Ogulinskom festivalu bajke te Igra kolo, koji također bilježe porast broja dolazaka i noćenja. Tako je tijekom održavanja manifestacije Igra kolo 2018., u odnosu na 2017. godinu, zabilježen porast broja ostvarenih noćenja za 32,24%, dok je tijekom Ogulinskog festivala bajke zabilježen porast od 9,86%.