Aktualno Županija

Turistima Karlovac sve privlačniji: U prvih šest mjeseci 13 posto gostiju i 28 posto noćenja više nego lani

Karlovac je turistima sve privlačniji: u prvoj polovici godine zabilježio je 15.000 dolazaka i 20.000 noćenja, što je 13, odnosno, 28 posto više nego u istom periodu lani.

Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Južne Koreje i Hrvatske, a slijede ih iz Njemačke, Poljske i Austrije. Pri tom se po prosjeku od dva noćenja najduže zadržavaju Nijemci i Austrijanci. Najčešće turisti prespavaju u hotelima, u kojima je ostvareno 51 posto, slijede ugostiteljski objekti u domaćinstvima sa 40 posto, dok je preostalih 9 posto noćenja bilo u ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj.

Sve boljim brojkama doprinjeli su i novi smještajni kapaciteti u gradu.

– U prvih šest mjeseci ove godine registrirano je 14 novih ugostiteljskih objekata u domaćinstvu (sobe, apartmani, studio apartmani), a njih 4 proširili su svoje kapacitete. Podsjetimo kako je Grad Karlovac slušajući poduzetničke ideje i potrebe postojeći Pravilnik o dodjeli potpora subjektima malog gospodarstva dopunio izmjenama kojima se primjerice dozvoljava prijava na natječaj fizičkim osobama koje pružaju usluge u turizmu, a nemaju zasposlenih, s ciljem povećanja smještajnih kapaciteta, a povećan je i iznos potpore za turizam za 5.000 kuna, kažu u Gradskoj upravi. (kaportal.hr)