Aktualno Magazin Zabava

VAU-TASTIČNO! Vaš pas će učiniti sve da vas oraspoloži.

Gotovo nema vlasnika pasa kojem se ne razvuče osmjeh na lice kada spomene svog ljubimca. Uzrečice o psu kao najboljem čovjekovom prijatelju, toliko su duboko ukorijenjene u jezik i svijest ljudi, i to na svim jezicima, da tako nešto ne može biti slučajnost. Jeste li primijetili da se vaš pas pojavi baš onda kad ih najviše trebate? I to niste umislili, psima je zbilja stalo ako je njegov vlasnik uzrujan i napravit će sve što može kako bi se uvjerili da im je veliki prijatelj u redu.

Sada postoji i znanstvena potvrda za takvo ponašanje naših lajavih četveronožaca, rad objavljen u magazinu Learning & Behavior pokazao je kako će psi savladati prepreke da pomognu svojim vlasnicima. Znanstvenici su okupili 34 psa ljubimca različitih pasmina i veličina kao i njihove vlasnike. Zatim su, jednog po jednog, vlasnike stavili iza providnih vrata, zatvorenih pomoću magneta. Psi su vidjeli i čuli svoje vlasnike. Neki od njih su po naredbi morali pjevušiti veselu pjesmicu, a drugi su morali plakati.
Psi čiji su vlasnici plakali otvorili su vrata tri puta brže od prosjeka, nego psi čiji su vlasnici pjevušili. To znači da psi tugu svog vlasnika shvaćaju vrlo ozbiljno i brzo će reagirati kako bi došli o njih i pomogli im piše Metro.

Tijekom zadatka znanstvenici su mjerili i razinu stresa kod pasa, saznali su da su psi koji su uspjeli otvoriti vrata i doći do vlasnika imali mnogo manju razinu stresa, nego oni koji nisu otvorili vrata. Ispalo je da su psi koji nisu jednostavno otvorili vrata bili pod prevelikim stresom zato što im je vlasnik plakao. Znači da psi koji nisu pojurili unutra da pomognu to nisu učinili zbog toga što im nije stalo, nego zbog toga što im je previše stalo.

“Psi ne samo da osjete ono što im vlasnici osjećaju, nego ako pas zna način da im pomogne, savladat će prepreke kako bi pružili pomoć”, kazala je glavna autorica Emily Sanford. “Svaki vlasnik pasa ima priču o tome kako se vratio na kraju teškog dana s posla, sjeo kako bi zaplakao, a pas se stvorio i počeo mu lizati lice. Vlasnici pasa znaju da njihovi psi prepoznaju osjećaje. Naše istraživanje samo učvršćuje tu ideju i pokazuje da kao i Lassie, psi kreću u akciju kad osjete d asu njihov vlasnici u nevolji”, zaključila je znanstvenica. (100posto.hr)