Aktualno Županija

Prometni redari tek počeli s radom, a Karlovčani već imaju loših iskustava

– Čitateljica se namučila dok je platila kaznu, iz Grada se ispričali: Uhodavamo se

Karlovački prometni redari prije dva tjedna su počeli s radom, ali pojedini građani već imaju neugodnih iskustava: jedna je Karlovčanka, ne dovodeći u pitanje da je pogriješila, htjela platiti kaznu pa se prilično namučila dok je to učinila. Iz Grada, pak, ispričavši se zbog pogreške, kažu da se će se truditi da ih više ne bude i da se još uhodavaju.

Problemi naše čitateljice D.M. počeli su kad je auto parkirala ispred zgrade u kojoj živi. U njihovoj je ulici znak za zabranu zaustavljanja i parkiranja s obje strane, ali parkirališna mjesta bila su zauzeta, a negdje je morala ostaviti auto.

– Većina stanara parkira tu kad nemamo gdje. Kriva sam, tu nije nista sporno. Došle su tri žene u staroj Škodi, parkirale na suprotnoj strani, poslikale moj auto i ostavile kaznu od 300 kn, 150 ako platim u roku tri dana. Preko puta mene bila je parkirana susjeda i ona nije dobila kaznu… Uzmem uplatnicu i idem to platit, ali ne mogu. Uplata ne prolazi zbog, kako kaže gospođa u pošti, neki od brojeva su krivi. Zovem redarstvo (047628200) što mi je činiti i usput pitam po kojim to kriterijima oni kažnjavaju. Kaže mi zena s druge strane linije da sam ja bila parkirana preblizu zgrade, a susjeda nije i da se oni smiju parkirati tu, gdje je znak zabranjenog zaustavljanja i parkiranja, jer su sa službenim autom… Mislim si, pa tko je ovoj dao vozačku, a kamo li posao prometnog redara! Pitam što ću s uplatnicom,a ona mi iščita broj blagajnice da se s njom dogovorim(047628175). Ta mi kaže da promijenim jedan broj na uplatnici (model HR63 na HR64) i to je to. Napravim tako, ali uplatnica opet ne prolazi. E sad, moram doći k njima na blagajnu platiti kaznu?! Što bi bilo da živim u Dubrovniku recimo, a u Karlovcu dobijem kaznu od prometnih redara? Da li bih i tada morala dolaziti na blagajnu platiti kaznu, pita čitateljica koja je na kraju otišla u Gradsku upravu i podmirila svoju kaznu.
A iz Gradske uprave, odgovarajući nam na upit o ovom slučaju, navode da su prometni redari Grada Karlovca, njih pet, s radom počeli prije dva tjedna.

– Ovlasti i obveze prometnih redara proizlaze iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama za promet u mirovanju, a u skladu s tim i sankcije za počinjene prekršaje koje prometni redari zateknu. Također, uvažavamo primjedbu naše sugrađanke koja vam se obratila te ispričavamo zbog nenamjerne pogreške koja je nastala u sustavu, odnosno krivo otisnutih podataka na uplatnici. S obzirom da se radi o sustavu kojeg tek uhodavamo, odnosno tek dva tjedna primjenjujemo, greške su uvijek moguće. Ovim putem vam se i zahvaljujemo na ukazanoj omaški i učinit ćemo sve kako se više ne bi događale, poručuju iz Grada.
Od 1. rujna u nadležnosti Grada, odnosno, Mladosti bit će i pauk služba, a do tada prometni redari postepeno uvoditi u funkciju Zakon o sigurnosti prometa na cestama za promet u mirovanju. (kaportal.hr)