Aktualno OG sada Ogulin

Distributer plina predstavio stanarima model uvođenja plinskog grijanja

Jučer je u vijećnici Grada Ogulina održan sastanak predstavnika tvrtki Montcogim Plinara d.o.o i RWE Hrvatska d.o.o. koje se bave opskrbom i distribucijom plina i stanara s adrese Vijenac Ive Marinkovića 16. Sastanak je inicirala zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja s ciljem da Grad pomogne vlasnicima zgrada u naselju Vijenac Ive Marinkovića da riješe svoj problem grijanja. Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja te predstavnici tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Milorad Šegan, Nikola Kovačević i Goran Lovrić.

Problem vlasnika stanova u naselju Vijenac Ive Marinkovića nastao je zbog dugogodišnjeg neulaganja u sustav grijanja, u kotlovnicu i toplovod, zbog čega je sustav dotrajao i zastario, stvara velike gubitke i troškove, a uz to postoji velika opasnost da će tijekom sezone grijanja dolaziti do kvarova, pa i većih za čije otklanjanje će biti potrebno i više dana, a za to vrijeme se stanari priključeni na zajedničku kotlovnicu smještenoj u podrumu središnje zgrade (tzv. „rakete“) ne bi mogli grijati.

Znatan broj stanara naselja Vijenac Ive Marinkovića već su si riješili grijanje u vlastitom aranžmanu, a sastanak je sazvan s vlasnicima stanova na ulazu broj 16 iz razloga što je na ovom ulazu tehnički najjednostavnije izvesti predloženi sustav grijanja.

Predstavnici tvrtki Montcogim Plinara d.o.o i RWE Hrvatska d.o.o. predložili su tehničku varijantu grijanja putem manje plinske kotlovnice koja bi služila isključivo stanarima na ovom ulazu u zgradu. U slučaju prihvatljivosti ovog pilot projekta isti model bi bio primijenjen i na ostalim zgradama, naravno ako vlasnici budu zainteresirani. To znači da bi svaki ulaz imao svoju kotlovnicu na plin. Promjena energenta i opreme provela bi se po ESCO modelu, što znači da bi se iz ušteda ostvarenim na troškovima energenta financirala ugradnja nove opreme. Jeftiniji energent i manji gubici energije značili bi manje račune za grijanje pa bi se iz razlike u cijeni, odnosno iz ušteda na energentu, otplaćivao kredit kojim se financirala ugradnja nove opreme.

Predstavnici distributera plina su predložili dva modela; varijantu A i B. U varijanti A bi se investiralo u priključak plina i kotlovnicu koja bi se spojila na postojeći razvod po stanovima. U varijanti B bi se investiralo u priključak plina, kotlovnicu, razvod po stanovima, nove radijatore i kalorimetre. U varijanti A se predviđa da bi mjesečne rate vlasnicima stanova bile za 20% manje u odnosu na dosadašnje. U drugoj varijanti, koja je tehnički bitno zahtjevnija za izvedbu, mjesečne rate bi bile za 5% veće u odnosu na dosadašnje. U obje varijante ove tarife bi vrijedile 12 godina, odnosno do kraja otplate kredita, a nakon toga bi kao trošak preostao samo energent i održavanje sustava, što bi značilo upola manje režije od dosadašnjih. Predviđeni vijek opreme je najmanje 20 godina.

Svakako najpovoljnija varijanta je da vlasnici stanova gotovinom financiraju izvedbu novog sustava grijanja jer bi u tom slučaju odmah od početka plaćali samo trošak energenta.