Aktualno Magazin Zabava

Jezive prognoze budućnosti

Čovječanstvo se mijenja neslućenim brzinama, pa su nam danas potpuno normalne stvari koje smo nekada gledali samo u znanstveno-fantastičnim filmovima, poput – primjerice – videopoziva, GPS navigacije, društvenih mreža…

No, razvoj visoke tehnologije mogao bi, upozoravaju futuristi, odvesti ljudsko društvo i u velike probleme. Dapače, vjeruje se da će se mnogo loših stvari dogoditi svijetu već do 2050.godine, a ovo su samo neke od njih.

Genetski inžinjering

Mijenjanje ljudske DNK da bismo bili otporni na određene bolesti za neke je sveti gral medicine, ali omogućuje i nezamislive zloupotrebe. Počevši od moralne dileme da će posljedica biti dizajniranje beba još u fazi embrija da bi imale plave oči, rupice u obrazima i slično, do ‘uzgajanja’ rase niže inteligencije, koja će obavljati teške poslove, piše Kurir u svojoj kompozitnoj temi o bliskoj budućnosti čovječanstva, pozivajući se na prognoze BBC-evih futurista.

Starenje svjetske populacije također je problem koji ne pogađa samo hrvatsu, već i svjetsku populaciju, a posljedice te situacije mogle bi biti velike. Staro je stanovništvo radno neaktivno te često pati od zdravstvenih problema, pa bi do 2050. mogli značajno porasti troškovi medicinske njege starijih osoba, zbog čega neke zemlje, poput Japana, već ubrzano rade na razvoju robota-medicinskih tehničara koji bi pomagali starijim ljudima.

Ponestat će resursa

Nitko ne može predvidjeti na koji će se način razvijati društvene mreže (jeste li svjesni da Facebook postoji već 13 godina!?), no sigurno je da će one još jače nego danas upravljati našim životima.

Prirodni resursi mogli bi također biti velik problem. Futuristi kažu kako bi neki rijetki metali mogli nestati iz prirode već za dva desetljeća, a pitka voda već sada je velik problem. Nije nelogično očekivati da će u slijedećih trideset-četrdeset godina svjetski ratovi biti vođeni upravo oko tog, za ljudski život presudnog prirodnog resursa, kojeg je Hrvatska – usput rečeno – puna te se ubraja u zemlje s najviše pitke vode na svijetu.

Umjetna inteligencija također se galopirajuće razvija i to na način da nitko ne može predvidjeti što ćemo sve ubuduće povjeriti strojevima. Već imamo automobile koji sami voze, a pomalo je jeziva i uznemirujuća činjenica da se umjetna inteligencija ugrađuje i u lutke za seks, kako bi bile što sličnije pravim ljudima. Možda Matrix i nije bio samo bezazleni holivudski blockbuster…

No, dobra je vijest da ćemo vrlo vjerojatno još za svoga života imati priliku iskusiti svemirski turizam. Daleko od Zemlje svi ovi problemi činit će se beznačajno. (100posto.hr)