Aktualno Županija

U Gradu tvrde: Nismo odustali od mosta u Hrnetiću, tražimo dodatni izvor financiranja

Grad Karlovac nije odustao od gradnje mosta Hrnetić – Velika Jelsa već traži način kako zatvoriti financijsku konstrukciju jer su i most i vrtić u Grabriku ispali puno skuplji nego je planirano.

Odgovarajući nam na upit, u Gradu podsjećaju da je u ovogodišnjem proračunu predviđen kredit od 30 milijuna kuna, koji je bio namijenjen za rekonstrukciju Dječjeg vrtića Grabrik i izgradnju mosta Velika Jelsa – Hrnetić. Pri tom je 16,2 milijuna kuna predviđeno za most, a 13,8 za vrtić. Njegova je rekonstrukcija planirana u iznosu od 17,8 milijuna kuna, pa je 4 milijuna pomoći Grad očekivao iz državnog proračuna.

– Tijekom prvog polugodišta provedena je javna nabava za izgradnju mosta, a ukupno potrebna sredstva za izgradnju temeljem dobivenih ponuda popela su se na preko 18 milijuna kuna. Kako su ukupna planirana sredstva u proračunu iznosila samo 16,2 milijunna, pristupilo se reviziji troškovnika, te se s takvim revidiranim troškovnikom krenulo u ponovni postupak javne nabave. Na ponovljenom natječaju najniža ponuda je dostigla visinu od skoro 17 milijuna kuna, pa bi troškovi izgradnje mosta sa svim zavisnim troškovima (nadzor i sl.) premašili iznos od 17,5 milijuna, navode u Gradu.

Gradnja vrtića u Grabriku bit će, pak, gotovo devet milijuna kuna skuplja nego se očekivalo. Na ljetošnjem postupku javne nabave najniža ponuda bila je zamalo 24 milijuna kuna. S dodatnim zavisnim troškovima i onima za opremanje vrtića, vrijednost projekta popela se na 25,4 milijuna kuna.

– Iz kreditnog aranžmana od 30 milijuna kuna nismo mogli pokriti oba projekta, a drugih izvora prihoda iz nacionalnih i EU sredstava nema na raspolaganju. Kako je dječji vrtić prioritet, bili smo primorani raspoloživa kreditna sredstva preraspodjeliti više u korist rekonstrukcije dječjeg vrtića Grabrik. Stoga smo Rebalansom III za dječji vrtić namijenili 21,44 millijuna, a za most samo 8,56 milijuna kuna, što nameće potrebu traženja dodatnih sredstava za izgradnju mosta, kažu u Gradu, napominjući da se trenutno moralo odustati od planova, ali ne i od mosta.
Dok će njegova izgradnja morati pričekati neko vrijeme, rekonstrukcija vrtića u Grabriku kreće uskoro – ugovor s izvođačem radova bit će potpisan danas. (KAportal.hr)