Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Biljni lijekovi i pripravci

Biljke su oduvijek igrale ključnu ulogu u održavanju fizičkog i emocionalnog zdravlja.
Postoji širok spektar poznatih biljaka koje imaju terapeutsku, ljekovitu i medicinsku vrijednost zahvaljujući svojim antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima. Način njihova unosa u ljudski organizam može biti oralnim putem (čajevi, tinkture, koncentrati dobiveni kuhanjem), dermalnim (kroz oblog,mast, kremu ili ulje) i inhalacijom.


Kulinarske biljke poput bosiljka, lovora, luka vlasca, metvice, origana, peršina, kadulje, timijana, đumbira i drugih, osim što hrani daju aromu i okus, imaju određenu hranjivu vrijednost. Često sadržavaju znatne količine vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Mnoge biljke djeluju odlično na probavu i pomažu tijelu da preradi i eliminira uljevite, masne ili one namirnice koje izazivaju plinove.
Kod pripreme čaja postoje varijacije na temu (duljina kuhanja biljne sirovine u vodi, bez kuhanja, vrijeme koliko biljka stoji potopljena u vrućoj vodi prije cijeđenja.. ) ovisno o biljnoj vrsti stoga čitajte način pripreme na ambalaži, kada pripremate čaj.
Osnovni recept za biljne masti je 25 g pčelinjeg voska, 120ml biljnog nerafiniranog ulja po izboru i 20-30 kapi eteričnog ulja ovisno o tegobi koju tretirate. Vosak i ulje otopite na pari, dodate željena eterična ulja, prelijete u posudicu i pustite da se ohladi.
Biljni oblozi rade se na način da se dio biljke nareže u posudu, prekrije uzavrelom vodom i žlicom zamješa u kašu. Ostavi se da se ohladi i zatim nanese kaša na ozljeđeno mjesto, pokrije gazom ili zavojem i ostavi tako par sati.
Kompresni oblog je komad platna koji se stavlja na kožu nakon što je umočen u biljni pripravak koji se dobiva namakanjem biljke u vodi.


Slijede neke od najčešćih tegoba te načini i biljke kojima ih možete tretirati:
Glavobolju i migrene može ublažiti čaj od divlje kamilice, lavande, volujskog uha, mažurana, ružmarina.
Za ublažavanje ugriza i ozljeda pomažu melemi i masti od aloe vere, gaveza, čuvarkuće, nevena, hajdučke trave.
Za kašalj i prehladu je dobar čaj od rumene kadulje i timijana, paprene metvice, bazge, kamilice i lavande, miloduha, sljeza.
Za poticanje znojenja kod prehlade pomaže otopina paprene metvice, bazge i hajdučke trave, ljute paprike, cimeta i đumbira.
Za grlobolju pomaže inhaliranje češnjakom i vodom koja isparava.
Laringitis možete ublažiti grgljanjem ili pijenjem čaja od kadulje, timijana ili lišća maline.
Začepljene sinuse tretirajte inhalacijom para svježeg bilja (lišće eukaliptusa, bosiljka, ljute paprike, štapića cimeta, bobica borovice, lavande, matičnjaka, metvice, ružmarina, kadulje, timijana) sa vodom koja isparava.
Za probavne smetnje dobra je kamilica, paprena metvica i matičnjak, kopar, sjeme komorača i cimet.
Ako ne možete zaspati pomozite si čajem od ružmarina, matičnjaka, volujskog uha ili odoljena.
Za tegobe s mokraćnim mjehurom pomaže čaj od korijena maslačka.
Za modrice napravite kompresni oblog od pelina.
Umorne oči će vam biti zahvalne nakon tretmana sa kompresnim oblogom od cvjetova kamilice.
Opekline od sunca tretirajte oblogom od zdrobljenih listova i peteljki anđelike ili uljem gospine trave.
Mamurnost možete ublažiti sa čajem od verbene i lavande.

 

Nabrojala sam samo neke od tegoba s kojima se susrećemo. Postoje još brojne tegobe kao i brojne biljne vrste kojima se mogu tretirati, jer biljni je svijet golemo spremište aktivnih kemijskih tvari. Gotovo polovina medikamenata koji su danas u upotrebi biljnog je porijekla, a jedna četvrtina od njih sadržava ekstrakte ili aktivne kemijske tvari koje se dobivaju izravno iz biljaka. Mnogi drugi još čekaju da budu otkriveni, zabilježeni i proučeni. Samo nekoliko tisuća ih je do sada proučeno. Diljem svijeta u tijeku je lov na biljne vrste koje bi mogle postati osnovom za nove lijekove. Moja preporuka je da onima poznatima poželite dobrodošlicu u svom domu tj. proširite svoju biljnu ljekarnu.

 

 

 

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)

Slične savjete, osim na stranicama OGportala možete pronaći i na Facebook stranici  Aromaterapija.Laroma