Aktualno OG sada Ogulin

Otvoreni 11. Dani meda

Pčelarsko društvo Ogulin u gradskom parku, organizira danas i sutra  11. Dane meda u Ogulinu “Zlatno saće”.
Manifestaciju je otvorila zastupnica u EU Parlamentu Marijana Petir.  U uvodnom govoru Petir se osvrnula na važnost koju pčelari imaju u očuvanju biološke raznolikosti i proizvodnji hrane, a čemu u prilog i idu podaci sukladno kojima 84% biljnih vrsta i 76% proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele te naglasila kako se, usprkos neizostavnoj važnosti koju imaju, pčelari i pčele nalaze pred mnogobrojnim izazovima. Suočene s klimatskim promjenama, pčele, upotrebom pesticida i raznim bolestima, ugibaju, dok pčelari zbog troškova koji nastaju kako bi odgovorili na ove izazove jedva spajaju kraj s krajem.

Nazočne su prigodom otvorenja  pozdravili Vesna Kovačević, predsjednica Pčelarskog društva  i gradonačelnik Dalibor Domitrović, a u programu su sudjelovati Dječji vrtić Josipdol, Dječji vrtić Bistrac,  te Obrtnička i tehnička škola Ogulin sa Učeničkom zadrugom Klek, prof. D. Fabijan—radionica izrade košnica.

Danas od 18,00 sati održava se predavanje prof. Zlatka Puškadije u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, na temu “Novi sustavi cjelogodišnje kontrole varooze”.
Sutra će program također  početi  u 10:00 sati, a  sudjelovat će  dječje skupine KUD-a Tounjčica, KUD-a Sv. Juraj Zagorje, KUD-a Klek, te Mažoretkinje DND Ogulin
Podsjetimo, partneri projekta  su Pučko otvoreno učilište Ogulin, Turistička zajednica Ogulin, te Obrtnička i tehnička škola Ogulin, sa učeničkom zadrugom Klek, a  pokrovitelji Karlovačka županija,Grad Ogulin, Općina Josipdol i Općina Tounj.