Aktualno Županija

Osumnjičeni za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu proveli i dovršili opsežno kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Naime, 47-godišnjeg hrvatskog državljana sumnjiči se da je od početka 2014. godine do kraja listopada 2016. godine, kao odgovorna osoba tri trgovačka društva, kao predsjednik jedne udruge, zakonski zastupnik druge udruge i u svoje osobno ime kao fizičke osobe, izdao više desetaka fiktivnih računa te zaprimio više računa od jednog trgovačkog društva u cilju da se fiktivni ulazni računi koriste kao osnovica za nezakoniti povrat PDV-a. Temeljem tih računa 47-godišnjak je dao netočne podatke u poreznim prijavama o obvezama po osnovi PDV-a trgovačkog društva radi čega nije uplaćen PDV te je državni proračun oštećen za više od 1.000.000 kuna.

Ujedno, 47-godišnjaka se sumnjiči da je u istom razdoblju na ime plaćanja računa dvjema tvrtkama naložio novčane isplate s računa treće tvrtke, za koje ne postoji pravna osnova na račune dviju udruga i svoj račun, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist sebi i dvjema udrugama u iznosu većem od 4.000.000 kuna

Također, 47-godišnjaka se sumnjiči i da kao odgovorna osoba trgovačkog društva, u istom razdoblju, nije osigurao pravilno vođenje poslovnih knjiga i druge evidencije sukladno zakonskim propisima.

Nadalje, 47-godišnjeg hrvatskog državljana i 37-godišnju državljanku Rusije sumnjiči se da su kao direktori, a ujedno i odgovorne osobe jednog trgovačkog društva propustili u zakonskom roku zatražiti pokretanje stečajnog postupka iako su znali da je poslovni račun trgovačkog društva u neprekidnoj blokadi.

Ukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima veća je od 5.000.000 kuna.

Zbog sumnje da je 47-godišnjak počinio kaznena djela Utaja poreza ili carine, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave, Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a zajedno s 37-godišnjakinjom počinio i kazneno djelo Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima, Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno je posebno izvješće. (PUKarlovačka)