Aktualno Županija

Gradonačelnika Mandića isfrustrirala državna birokracija – Grad pripremio sve “papire”, ali i dalje čeka na vojarnu Luščić

– Čekamo da nam država kaže: da! Sve papirnato što smo morali, odradili smo, čak i umjesto njih, kazao je gradonačelnik Damir Mandić, govoreći o bivšoj vojarni Luščić.

Da propada i da se na nekim objektima već počela urušavati i krovna konstrukcija jer Grad nije poduzeo čvrst korak da se preuze vojarna i krene odmah u prenamjenu, ustvrdio je na sjednici Vijeća Filip Jarnević (Živi zid).

– Odgovorne su za to sve uprave jer se radi o periodu od 10 godina. Imali ste i Vi priliku u ovih godinu dana nešto konkretno napraviti, primjetio je Jarnević.

Mandić se nije složio kako ništa nije poduzimano, te podsjetio da nekadašnja vojarna pripada Ministarstvu državne imovine, a da je Grad, iako je tražio da mu se vojarna daruje u vlasništvu, pristao na ono što je država nazvala “dati na čuvanje”. Time Grad nije zadovoljan, ali mu je omogućilo “koliko-toliko legalan ulazak u vojarnu da možemo kontrolirati što se događa”.

– Tad se otvorila i mogućnost da preko tog čuvanja neke udruge tamo sebi nađu svoj prostor, neke su to više realizirale, druge ne, ali gledano pravno, vojarna nije vlasništvo Grada, nije nam dana na korištenje i jedino, u stvari, možemo kontrolirati štetu. Svojim radom smo doprinjeli da ne bude ta šteta još veća, dvaput prošle godine, a ove s Hrvatskom vojskom, riješili smo čišćenje.

Napomenuo je da je u zadnjih godinu dana Grad pokrenuo proceduru darovanja vojarne pa u njoj preuzeo i troškove: procjene vrijednosti sudskog vještaka, parcelacije vojarne, usklađivanje s normama po kojima država daruje, te izradu urbanističkog plana uređenja tog dijela Luščića.

– To je nužno jer država neće darovati vojarnu da bismo je mi mogli komercijalizirati, zarađivatli na njoj. Darovat će nam isključivo za javnu namjenu. I, ako sam nečim frustriran u ovih godinu dana, to je upravo vojarnom jer znam koliko smo se potrudili, išli u Zagreb, bili na sastancima u Karlovcu… i još nemamo konkretan potez, izjavio je Mandić.(KAportal)