Aktualno Županija

Prosvjed na Korani zbog hidroelektrane – Gradu za četiri kave dnevno, investitoru milijuni, građanima ruglo na šetnici uz rijeku

Na Korani je danas održan prosvjed zbog projekta puštanja u funkciju male hidroelektrane. Iako ni dio organizatora prosvjeda, kao ni ekološke udruge, ne smatraju spornim samu zamisao da turbina i slap opet generiraju električnu energiju, čemu su uostalom povijesno i namijenjene, sam projekt sporan je zbog mnogih drugih detalja.

Jedan od njih je nepotrebno prevelik objekt na platou ili vidikovcu, kojeg je Davor Petračić iz nezavisne liste Naš Karlovac i predstavio u svojevrsnom performansu. Nakon dugo vremena političke, odnosno građanske inicijative su nastupile udružene. Uz Naš Karlovac, prosvjed je organizirao Za radnički Karlovac, ProbudiKA i karlovački ogranak SDP-a.

Ruglo na šetnici, ugroženo i kupanje

– Smatramo kako je veliki propust u projektu zamišljena građevina visine 4,5 metara, koja ima zidani i stakleni dio, a u zidanom dijelu nalazili bi se trafostanica, komandna soba i toalet. Sve to se može projektom predvidjeti kao ukopano na lokaciji odmah pored, čime nećemo izgubiti dio vidikovca, jer ako se ostvari ovaj projekt, samo kao jedan primjer, osoba koja sjedi na terasi neće moći vidjeti jablanove kao poznati prekrasni karlovački motiv, naglasio je Petračić.

Uz to, već smo pisali o vrlo maloj svoti namijenjenoj gradu, odnosno procjeni da bi privatnik zarađivao oko 2 milijuna kuna godišnje, dok bi odšteta gradu iznosila svega 1.800 eura, za što je čak i gradonačelnik Mandić kazao da se slaže kako je riječ o izuzetno maloj svoti i najavio da će se pozabaviti takvim prijedlogom ugovora.
Također, Petračić naglašava i da je projektom predviđen prekratak rok u kojem turbina ne bi radila, odnosno od 1. srpnja do 1. rujna. Mnogi se Karlovčani kupaju i prije i poslije tog roka te smatra da se taj rok mora ili produžiti, ili, što bi zapravo bilo jedino razumno, Grad treba imati pravo ovisno o vremenskim uvjetima odrediti početak i kraj sezone kupanja.

– Kad podijelite 15 tisuća kuna s brojem dana u godini ispada da bi Grad ovim projektom dnevno dobio 40 kuna, što su četiri kave u ovom kafiću pored slapa. Ja ću kao Rakovčani i građanin grada Karlovca biti jedan od 365 građana koji će dani 40 kuna da se ovaj cirkus ne gradi. Južni dio krova sportske dvorane može biti puno bolje iskorištena, pokriven solarnim panelima i proizvest će istu struju na korist grada, investicija će biti puno jeftinija a gradu puno više ušparat, rekao je predsjednik GO SDP-a Dario Janković. Dodaje da bi u slučaju ove HE investitor zaradio dva milijuna kuna godišnje, znači 133 puta više od Grada. Svaki investitor, dodaje Janković, i mora zaraditi više nego onaj tko je samo ustupio pravo građenja ali ovdje je očit nesrazmjer i korisnost ove investicije je za građane vrlo upitna.

Birač: Ne ovakvoj politici na mjesnim izborima

– Karlovac želi turizam, hvali se da je grad susreta, od ovog turizma nema. To što je izdana građevinska dozvola ništa ne znači, neka nam pokažu ugovor o pravu građenja. Treba ih pozvati da se konačno počnu ponašati, transparentno i korektno prema građanima, rekao je Janković.

Žarko Latković iz inicijative ProbudiKA rekao je da je ova HE neprihvatljiva kao i sve ostale na karlovačkim rijekama, a Dimitrije Birač iz inicijative Za radnički Karlovac pozvao je građane da konačno kažu dosta ovakvom načinu vođenja grada i da to učine na mjesnim izborima iduće godine.

– Politika ove vlasti je antirazvojna ide protiv samog grada i ima izuzetan nedostatak transparentnosti i demokratičnosti. No ne govorim o formi nego o samom sadržaju jer informacije moraju biti javne i ići iz kvartova prema Gradu, a ne kao danas. Sad imamo samo naredbe i to od stranačkih organizacija do kvartovskih organizacija jedne te iste vladajuće stranke, kazao je Birač.(kaportal.hr)