Hrvatska i svijet Svijet

Bio je odabran za napad

Foto Turska policija

Prema podacima istrage, napadač je ušao u Tursku iz Sirije gdje se borio za IS i zbog toga je tako “dobro rukovao vatrenim oružjem”, piše list Hurriyet. On je dobro obučeni profesionalac i terorist, dodaje list.

Također navodi kako su vlasti identificirale napadača na klub Reina ali još nisu objavile njegovo ime, kao što nisu niti potvrdile da je bio povezan s Islamskom državom.

Uhitile su 12 osoba za koje sumnjaju da su povezane s napadom.

On je navodno “posebno izabran”, kako piše list, za napad na noćni klub Reinu u kojemu je u noći na Novu godinu ubijeno 39 ljudi.

“Ovaj posebno obučeni terorist još nije uhvaćen i još uvijek šeta među nama predstavljajući veliku opasnost”, naglašava turski list.

Turski tisak među ostalim navodi detalje napada koji pokazuju da je napadač obučen za rukovanje oružjem. Prema Hurriyetu i dnevniku Haberturku, on je koristio dvostruki okvir za streljivo zbog optimizacije vremena punjenja i gađao je ljude u gornji dio tijela.
Haberturk je objavio da je napadač doputovao u studenome u Konyju na jugu zemlje sa suprugom i dvoje djece “kako ne bi privlačio pozornost”.

Islamska država preuzela je u ponedjeljak odgovornost za napad na noćni klub u Istanbulu priopćivši da je “vojnik kalifata napao jedan od najpoznatijih noćnih klubova u kojem kršćani slave njihov bogohulni praznik”.

Napadač je otvorio vatru u diskoteci Reina i u kaosu koji je nastao uspio je pobjeći. Istražitelji ocjenjuju da je moguće da je on povezan s ćelijom koja je počinila trostruki samoubilački napad u zračnoj luci u Istanbulu u lipnju kada je poginulo 47 ljudi.

Više od polovice ubijenih u napadu koji je trajao sedam minuta bili su stranci. Među njima su građani Izraela, Francuske, Tunisa, Libanona, Indije, Belgije, Jordana i Saudijske Arabije.

Klub, koji se nalazi na obali Bospora, jedno je od najposjećenijih mjesta za zabavu u Istanbulu, vrlo popularan među strancima.

 

Izvor: 24 sata