Hrvatska

Iz Ureda Grabar-Kitarović tajanstveni o posjetu Americi

Grabar-Kitarović otputovala je redovnim, komercijalnim letom. U SAD-u joj, uz članove osiguranja, društvo pravi šefica kabineta, Natalija Hmelina
Osim da će se sastati s osobama iz društvenog i političkog života Sjedinjenih Američkih Država, u Uredu predsjednice ni jučer se službeno nisu mogli doznati detalji njezina boravka u Americi.
Novu godinu, podsjećamo, Kolinda Grabar-Kitarović počela je petodnevnim posjetom SAD-u, gdje je otputovala sa šeficom svog kabineta. Zaprime li prijavu, njezinim bi se putovanjem moglo pozabaviti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.
Grabar-Kitarović otputovala je redovnim, komercijalnim letom. U SAD-u joj, uz članove osiguranja, društvo pravi šefica kabineta, Natalija Hmelina.
Iz Ureda predsjednice priopćili su kako će “za vrijeme boravka predsjednica imati sastanke s predstavnicima političkog i društvenog života te nevladinog sektora”. Više od toga na Pantovčaku ne otkrivaju. Službenih informacija nema. No, neslužbeno – predsjednica bi se trebala sastati s budućim suradnicima novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Inicijativa je, kažu u njezinom uredu, bila obostrana.
Nejasno je zašto se s tim nije moglo pričekati, s obzirom na to da će oni uskoro biti i službeno imenovani. Kad je riječ o državnim dužnosnicima, tajanstvenost, pa i u ovom slučaju – ne odobrava Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Napominju kako, prema istoimenom zakonu, građani moraju biti upoznati s njihovim dužnostima.
“Povjerenstvo može od državnih tijela zatražiti potrebne podatke i dokumentaciju ako postoji sumnja da je u postupanju dužnosnika došlo do moguće povrede zakona. Iz do sada dostupnih podataka nije razvidno radi li se o službenom ili privatnom putovanju predsjednice, stoga nije moguće potvrditi niti osporiti radi li se o slučaju koji je obuhvaćen djelokrugom rada iz nadležnosti Povjerenstva”, priopćili su.
Zaprime li prijavu, doznajemo, odlučit će hoće li provjeravati okolnosti odlaska u SAD. Peti je ovo put da predsjednica u svom mandatu boravi u Americi. I lani je tako počela godinu. Troškove ovogodišnjeg puta, poput cijene avionske karte i smještaja u hotelu, kažu u njezinom uredu, imat će po povratku. Osiguranje pokriva MUP.
Pitali smo i njih, ali iz Ministarstva vanjskih poslova nema službenog odgovora jesu li upoznati s detaljima predsjedničina putovanja.

 

Izvor: Dnevnik.hr