Hrvatska Hrvatska i svijet

Grčić: SDP će interpelacijom tražiti odgodu izmjene zakona o Ini

Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić izjavio je jučer u Splitu da će ta stranka interpelacijom zatražiti od Vlade RH odgodu izmjene Zakona o privatizaciji Ine te kompletnu analizu poslovanja ove kompanije.

Dva su ključna momenta koja će se naći u interpelaciji: prvi je naša preporuka Vladi i zahtjev da se odgodi bilo kakva izmjena Zakona o privatizaciji Ine što je tražila Europska komisija (EK) posebno u ovom trenutku kada se odlučuje o sudbini Ine; drugi dio interpelacije odnosit će se na analizu stanja u Ini, dakle kompletno poslovanje, svi tereti i problemi koji u ovom trenutku tamo postoje i koji opterećuju Inu, rekao je Grčić.

Istaknuo je da će SDP interpelacijom tražiti od Vlade da se očituje što namjerava s Inom u trenutku kada eventualno hrvatska država ovlada većinskim udjelom u Ini te da žele znati kako Vlada, ako ide u tako ozbiljan projekt, vidi njegov nastavak. Nastavak projekta jednako je financijski zahtjevan kao i otkup samog udjela, u javnosti se spominje oko 800 milijuna eura ulaganja samo u obnovu rafinerija. Tu je i pokušaj da se proširi regionalno tržište na koje bi Ina plasirala svoje derivate. Tu je čitav niz unutarnjih problema daljneg restrukturiranja i jačanaj Ine, ustvrdio je Grčić. Smatra kako su pred hrvatskom Vladom veliki izazovi glede te kompanije.

 

Izvor: HRT