Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković i dalje popularniji od Kolinde

Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, HDZ bi osvojio 32,5 posto glasova (prosinac: 31,3%), a SDP 24,7 posto glasova (prosinac: 25,2%), pokazalo je mjesečno istraživanje Cro Demoskop.

Na trećem mjestu ljestvice koju je izradila agencija Promocija plus je MOST s 8,8 posto (prosinac: 8,7%), potom Živi zid s izborom od 4,7 posto (prosinac: 4,5%). HNS je na petom mjestu i bilježi izbor od 3,5 posto (prosinac 3,7%) dok se HSS zadržao na šestom mjestu s 2,1 posto (prosinac 2,4%). Stranka Pametno je na 2 posto podrške birača.

Najpozitivniji političar je, kao i u prosincu, Andrej Plenković. Druga je, s dvostruko manjom podrškom nego je ima premijer, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Treće mjesto pripada odgovoru “Nitko”, a novi presjednik SDP-a je četvrti. Potom slijede Anka Mrak Taritaš, Ivan Pernar, Božo Petrov, ali i Zlatko Hasanbegović kojeg najpozitivnijim političarem smatra 2,4 posto građana.

Čak i HDZ-ovci svojoj vladi ne daju višu ocjenu od 4

Optimista koji smatraju da idemo u dobrom smjeru je 27,8 posto. Usporedbe radi, smjer vlade Zorana Milanovića je nakon tri mjeseca mandata podržavalo 44,1 posto građana.

Više od 60% ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (prosinac: 55,2%). Najveći udio ‘društvenih optimista’ je među glasačima HDZ-a dok tek 36,8% birača MOST-a smatra da je ovo dobar smjer. No, znakovito je da čak ni HDZ-ovi birači ne daju svojoj vladi ocjenu odličan, već je prosjek ocjena 3,67.

Predsjednica je također dobila trojku, a sabor ‘čvrstu’ dvojku.

Među najvažnijim temama mjeseca ubrajaju se najama otkupa udjela MOL-a u INI, teroristički napadu u Njemačkoj i turskoj, iseljavanje iz Hrvatske, afera salmonela te porezne promjene. Građanima su još bile zanimljive i srpske čokoladice, HOS-ov spomenik u JAsenovcu i dobri ekonomski pokazatelji.

Za prva tri mjeseca rada, Andrej Plenković je dobio školsku ocjenu tri, smatraju ispitanici čime je ostao na istoj razini od prošle godine.

 

Izvor:Index.hr