Ledeni val okovao Europu

Kako donosi HINA u subotu su u Europi zabilježene polarne temperature koje su u Poljskoj odnijele deset života, Istanbulu donijele snježni prekrivač,a Moskvi najhladniji Božić u zadnjih 120 godinaDeset ljudi se smrznulo u zadnja dva dana u Poljskoj, gdje su temperature u nekim dijelovima zemlje pale ispod – 20 Celzijevih stupnjeva, priopćio je u subotu vladin Institut za državnu sigurnost (RCB).
“Sedam osoba je umrlo od studeni u petak, kada je zabilježen i najveći broj žrtava ove zime”, rekla je Bozena Wysocka, glasnogovornica instituta.
“Još tri osobe umrle su dan ranije”, dodala je, čime se “broj žrtava smrzavanja od 1. studenog popeo na 53”.
Temperature ispod -20 stupnjeva
Val studeni zahvatio je Poljsku u noći na četvrtak. Broj žrtava mogao bi rasti za vikend, budući da će temperatura ostati ispod – 20 Celzijevih stupnjeva.
Policija poziva Poljake da budu oprezni i da pripaze na one kojima prijeti hipotermija, osobito beskućnike.
Moskva, gdje se živa u termometru tijekom noći spustila na – 30 Celzijevih stupnjeva, slavila je pravoslavni Božić po studeni kakva nije zabilježena već 120 godina, javlja službena agencija RIA Novosti.
U Sankt Peterburgu, gdje su zabilježena – 24 stupnja, policija je pronašla tijelo muškarca koji se smrznuo u noći na subotu.
Tursku je zahvatila snježna mećava koja je paralizirala Istanbul, gdje su u subotu otkazane stotine letova u zračnoj luci i prekinut promet Bosporskim prolazom. No prognostičari najavljuju da će vjetar oslabjeti tijekom večeri, ali će temperature u Istanbulu idućih dana ostati ispod ništice.
U susjednoj Bugarskoj, blizu turske granice, pronađena su trupla dvoje ilegalnih iračkih migranata.
U Ateni, u Grčkoj, u subotu je temperatura bila na ništici, a na sjeveru zemlje – 15 stupnjeva.
I Švicarska je, javlja Meteonews, u noći na subotu bila pogođena polarnom hladnoćom, pa je tako u Davosu zabilježeno – 19, a u Bernu – 15,5. Najniže temperature ove zime izmjerene su u petak ujutro u La Brevineu, u Juri, minus od 29,9 stupnjeva, na visini od 1000 m. To selo bilježi apsolutni rekord u hladnoći u Švicarskoj: 12. siječnja 1987. ondje je izmjereno – 41,8 stupnjeva.
Vlad studeni i u Srbiji i BiH
Val studeni zahvatio je u petak i balkanske zemlje, spustivši temperaturu do – 27, napose u gorskim predjelima u Bosni te na jugu i na istoku Srbije.
No studen nije spriječila vjernike u Draču, u Albaniji, da se po običaju okupaju na Sveta tri kralja po temperaturi malo ispod ništice.
I u Francuskoj, napose u Parizu i okolici, temperature su tijekom noći bile “izrazito negativne”, od – 3 do – 11 stupnjeva.
Uzrok ove polarne hladnoće koja bi trebala potrajati do nedjelje je polarna fronta koja iz Skandinavije dolazi u srednju Europu.
I u Njemačkoj je noćas bilo najhladnije ove zime, pa je tako u dvama selima u Bavarskoj izmjereno – 26, a u Berlinu – 15.

Izvor: (Hina)

Facebook Comments