Petrov želi mijenjati Ustav i traži Bernardićevu podršku

Lider Mosta Božo Petrov predlaže ustavne promjene kojima bi se u Ustav ugradila odredba koja bi garantirala kako bi Republika Hrvatska zauvijek zadržala vlasničku kontrolu nad strateškim tvrtkama – Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, HEP-om, Inom i drugim državnim energetskim tvrtkama. Petrov očekuje podršku SDP-a.
Predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov izbjegao je danas direktan odgovor na pitanje podržava li ideju da o planiranoj prodaji četvrtine HEP-a s ciljem kupnje Ininih dionica od MOL-a odluče građani na referendumu, poručivši da do ‘referenduma ne treba doći’.
Petrov predlaže ustavne promjene kojima bi se u Ustav ugradila odredba koja bi garantirala to da Republika Hrvatska zauvijek zadrži vlasničku kontrolu nad strateškim tvrtkama – Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, HEP-om, Inom i drugim državnim energetskim tvrtkama. Tada referendum, smatra Petrov, ne bi bio potreban.
‘Što se tiče modela prodaje dionica HEP-a, ići ćemo s prijedlogom da se Ustavom zaštite tvrtke koje upravljaju strateškim resursima – vodama, šumama, energetikom, kako se više nikad ne bi dogodila situacija koja se dogodila s Inom. To trebamo dogovoriti s partnerima’, rekao je Petrov.
Lider Mosta smatra da će se, s obzirom na izjave Davora Bernardića, SDP složiti s takvim ustavnim promjenama. ‘Vjerujem da će Bernardić biti za to’, rekao je Božo Petrov.

 

Izvor: tportal.hr

Facebook Comments