Hrvatska Hrvatska i svijet

HSS bira novo vodstvo: Za 77 dužnosničkih mjesta – 79 kandidata

U Zagrebu se održava izborna Glavna skupština HSS-a. Skupštini nazoči 645 od pozvanih 810 stranačkih delegata. Tajnim glasovanjem, kao i dosad, biraju se predsjednik, potpredsjednici, glavni tajnik, birani članovi Predsjedništva i predsjednici regionalnih organizacija HSS-a. Aktualni predsjednik HSS-a Krešo Beljak jedini je istaknuo kandidaturu za predsjednika stranke.

Delegati biraju i pet regionalnih predsjednika, 30 biranih članova Glavnog odbora, pet članova Časnog suda i pet njihovih zamjenika, pet članova Statutarnog povjerenstva i pet njihovih zamjenika te pet članova i pet zamjenika članova Nadzornog odbora.
Za potpredsjednike HSS-a kandidirali su se dosadašnji potpredsjednici – Stjepan Kožić, Željko Lenart, Ana-Marija Petin, Davor Vlaović te Hrvoje Petrić. Kandidati za birane članove Predsjedništva, što je većinom prijedlog njihovih lokalnih organizacija, jesu Stipo Gabrić Jambo, Boro Bašljan, Mirko Butković, Mirko Horvat i Zdravko Kelić. Kandidat za glavnog tajnika HSS-a je aktualni glavni tajnik Ilija Ćorić.
Neistomišljenici Beljaka optužuju da je suspendirao sve protukandidate
U HSS-u se zbog političke odgovornosti vodi stegovni postupak protiv 21 suspendiranog člana, a među njima su europarlamentarka Marijana Petir, koprivničko-križevački župan Darko Koren i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Nenad Matić. Sve troje željelo se kandidirati za predsjednika HSS-a. Uoči izborne Glavne skupštine oni su s još devetero istaknutih HSS-ovaca kojima je oduzeto pravo sudjelovanja, delegatima poslali pismo u kojem optužuju vodstvo HSS-a na čelu s Beljakom da uništava stranku i vodi je u propast te ih pozivaju da se tome suprotstave.

Izvor: Hrt.hr