Hrvatska i svijet Svijet

Objavljen šokantni izvještaj o nasilju i rasizmu policije u Chicagu

Američki ured za pravosuđe objavio je šokantan izvještaj o nasilju i rasizmu policije u Chicagu, jednom od američkih gradova slučajeva kad je riječ o uličnom kriminalu i odnosu policije prema crnačkom stanovništvu. U Chicagu su prošle godine počinjena 762 ubojstva. Zabilježeno je više od 1100 slučajeva pucnjave, a zaplijenjeno je više od 8000 komada ilegalnog oružja.

Godinu dana pripremani izvještaj na 164 stranice opisuje ono na što građani upozoravaju već desetljećima: loše obrazovani policajci koriste se silom, često i smrtonosnom, u rješavanju situacija na ulici. Najčešće žrtve su crnci. Slučajevi se zataškavaju, a gradske vlasti ignoriraju problem.

Slučaj koji je posebno razgnjevio zajednicu bilo je ubojstvo 16-godišnjaka koji je bježao od policije, navodno nakon oružanog sukoba. Ustrijeljen je dok se penjao na ogradu i nije bio prijetnja policajcima.

Izvještaj Ureda za pravosuđe ističe slučajeve u kojima su ustrijeljeni nenaoružani ljudi koji su pješice bježali od policije. Jedna videosnimka pokazuje policajca koji čak 16 puta puca u tinejdžera.

Čikaška policija samo je jedan od 25 odjela diljem SAD-a koji su podvrgnuti istrazi tijekom mandata Baracka Obame. U jednom od najproblematičnijih gradova, Baltimoreu, reforma policije već traje.

Izvor: Hrt.hr