Hrvatska Hrvatska i svijet

Sindikalisti se spremaju blokirati prugu: ‘Imamo šatore i grijanje, držat ćemo blokadu koliko će god trebati’

Članovi Stožera za obranu Rafinerije nafte u Sisku i očuvanje radnih mjesta spremni su blokadom željezničke pruge na izlazu iz Rafinerije spriječiti odvoz sirove nafte iz rafinerijskih spremnika na preradu u Rijeku, a odvoz je prema ranijim najavama iz uprave Ine predviđen za nedjelju 15. siječnja.
“Mi se nalazimo u stalnoj pripravnosti i tako smo organizirani da nadziremo punilište cisterni. Čekamo da na punilište dođe nalog za utovar, koji još nije stigao, što bi nam bio signal da blokiramo prugu, na izlazu iz Rafinerije kod Crnca. Spremnost da nam se priključe u akciji najavili su mnogi radnici Rafinerije, sindikati i braniteljske udruge. Organizirali smo logistiku, šatore, grijanje, prehranu i drugo, tako da u blokadi pruge možemo provesti vremena koliko će biti potrebno”, rekao je u subotu za Hinu glasnogovornik Stožera Predrag Sekulić.
Već dva mjeseca, kažu u Stožeru, u Sisak se dopremaju željezničke cisterne, koje se nalaze na industrijskim kolosjecima u Capragu i povrermeno se koriste za druge potrebe. U željezničkoj kompoziciji može biti najviše 28 cisterni, što znači da bi se u jednom navratu iz Siska moglo odvesti 1400 tona nafte, koja bi se inače trebala preraditi u Sisku.
Članovi Stožera napominju da eventualna blokada odvoza nafte iz Rafinerije neće ometati ostali željeznički i cestovni promet.

Izvor: Net.hr