Hrvatska Hrvatska i svijet

Kod Velike Gorice bit će eutanazirana sva perad u krugu tri kilometra

Minstarstvo poljoprivrede priopćilo je da na farmi peradi u Sopu Bukevskom, na kojoj je utvrđena ptičja gripa, u ponedjeljak počinje etanaziranje 850 pataka i 70 kokoši te uništavanje jaja, a u okolnim selima se popisuje perad, koja će također biti eutanazirana.
Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede sinoć je izolirala naselje Sop Bukevski kod Velike Gorice u kojemu se nalazi farma „Valionica Radina“ na kojoj je utvrđen virus influence ptica podtipa H5N8 (visoko patogeni soj) na uginulim rasplodnim patkama. Zaražena farma i valionica odmah su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od 3 kilometra. Mjesto događaja osigurava policija, a pristup farmi je zabranjen.

Na zaraženoj farmi nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, 3000 pačjih jaja i 16.200 kokošjih jaja. Sva perad će biti eutanazirana, a jaja neškodljivo uništena. U okolnom području nema ni jedne druge farme koja se bavi komercijalnim uzgojem peradi. U tijeku je popisivanje farmi u okolnim selima kako bi se utvrdio broj peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe, radi procjene prije početka eutanazije.

Eutanazija zaraženih životinja započet će sutra, u ponedjeljak, 16. siječnja, kada će tim od 16 veterinara i inspektora, s kompletnom zaštitnom opremom i motornim prskalicama s dezificijensima, ući na zaraženu farmu i pokrenuti akciju, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, ali nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a najviše su pogođene Francuska i Njemačka. Za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije zaražene peradi, napominje se u priopćenju.

Izvor: Tportal.hr