Hrvatska Hrvatska i svijet

Iz Dalmacije samo jedan put prema unutrašnjosti, snijeg i na Korčuli, Visu, Pelješcu

Zima je ponovno stisnula. Olujna bura puše na Jadranu, snijeg pada u većini dijelova unutrašnjosti, ponegdje uz obalu i na otocima. Na Visu zabijelila se Komiža, a na brdu Humu ima ga oko pola metra.Snijeg pada i na Korčuli, na dijelovima Pelješca te u Splitu i okolici.
Olujna bura stvara velike probleme vozačima na riječkom području. Zbog bure i snijega, za sve osim za osobna vozila zatvorene su tri ceste: autocesta Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica te Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja.
Jedini prohodni pravac s Jadrana prema unutrašnjosti je obilazni put: Jadran – Smilčić-Karin-Obrovac-Gračac-unutrašnjost Hrvatske. Bura puše trenutačno oko 140 km/h, a kako je oblačno osjet hladnoće podno Velebita je zaista velik, javio je novinar HRT-a Edi Škovrlj s Masleničkog mosta na kojem je i manja snježna vijavica.
U Gorskom kotaru pada slab snijeg, kolnici su mokri, a budući da je temperatura u Gorskom kotaru prilično niska, i da bura jača, mora se oprezno voziti i zbog mogućeg leda.
Snijeg pada na Korčuli, a zbog poledice na cestama na otoku su na snazi zimski uvjeti. Osim Korčule, snijeg je pao i na dijelovima Pelješca te mjestimice na obali i na otocima.
U Istri je vrlo hladno, temperatura je 2 do 3 stupnja iznad nule, oblačno je ali puše jaka, olujna bura. Noćas će još više zahladiti. Preporučuje se svima da po ovoj buri i hladnoći ne izlaze na more jer je za Sjeverni Jadran izdan crveni meteoalarm.
Prognostičari najavljuju da će ove noći i sutra mjestimice padati snijeg. Novi zamjetniji snježni pokrivač očekuje se uglavnom u Gorskome kotaru i Lici.

Izvor: Hrt.hr