Osam najbogatijih posjeduje više od polovine stanovništva planeta

Šokantno izvješće međunarodne humanitarne organizacije Oxfam o raspodjeli bogatstva u svijetu pokazuje da osam najbogatijih osoba posjeduje koliko i polovina najsiromašnijih u svijetu – njih tri milijarde i 600 milijuna. Izvješće je objavljeno nekoliko sati prije početka okupljanja političke i poslovne elite na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom zimovalištu Davosu.
Prosječni siromah iz sklepanog naselja u Hanoiju vjerojatno nije čuo za većinu od osam imućnih iz Oxfamova izvještaja. A oni su redom (DESS) – Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffet, Carlos Slim, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison i Michael Bloomberg. Njihovo bogatstvo veće je od onoga što zajedno posjeduje čak 3 milijarde i 600 milijuna Zemljana, dakle – bogatiji su od polovine stanovništva planeta.
Imamo iskrivljeni ekonomski sustav koji pogoduje 1 postotku stanovništva. 99 posto je zakinuto pa zato milijarderi koji posjeduju koliko i polovina čovječanstva stanu u jedno veće vozilo za golf, kaže Matthew Spencer, ravnatelj Oxfamovih kampanja.
Upozorava – kriza je veća nego što smo mislili. Svjetska banka neće iskorijeniti siromaštvo ako vođe ne udvostruče nastojanja kako bi suzbili ekstremne nejednakosti.
Oxfam lopticu servira ravno u švicarski Davos, gdje se tradicionalno okuplja svjetska poslovna elita, a to su upravo oni koji mrežom poreznih oaza, rezanjem radničkih prava i vezama s politikom održavaju svoje iznimno bogatstvo. Od njih se traži humanija ekonomija.
Treba nam čvrsta usmjerenost prema globalnoj trgovini, otvorenom tržištu i poštenom natjecanju. To bi moglo biti rješenje koje je vrijedilo i u prošlosti, a ekonomska globalizacija svakako nas čeka i u budućnosti, upozorava Philipp Roesler, član Menadžerskog odbora Svjetskoga gospodarskog foruma.
Dakle, rješenje, smatraju bogati, nije bijeg u protekcionizam ili izolacionizam, no upravo to su od obespravljenih birača dobili – od Brexita do Trumpove pobjede u SAD-u. Riječ je o jasnoj poruci.
Problem s golemim jazom između superbogatih i nas ostalih jest to što je tako teško eliminirati siromaštvo. Višak ide u džepove bogatih, umjesto siromašnima, gdje bi mogao značiti prekretnicu, smatra Max Lawson, međunarodni voditelj politike Oxfama.
Rezultat – razorena društva, nagrizena demokracija. Sve više ljudi u strahu, sve manje njih u nadi.
Izvor: Hrt.hr
Facebook Comments