Biden: Putin čini sve kako bi potkopao savez EU-a i SAD-a

Rusija pokušava poremetiti liberalni svjetski poredak, a najbolji način da se zaustavi je snažan savez između Sjedinjenih Država i Europske unije, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden, u svom posljednjem velikom govoru na toj dužnosti.
“Cilj je jasan: kolaps liberalnog međunarodnog poretka”, kazao je Biden, dva dana uoči inauguracije Donalda Trumpa koji želi bliže veze s Moskvom kao novi američki predsjednik. Ruski predsjednik Vladimir Putin koristi svako sredstvo koje ima kako bi potkopao Europsku uniju i izazvao nesuglasice među zapadnim zemljama, rekao je Biden, optužujući Rusiju za miješanje u rat u Ukrajini, kao i njezine navodne hakerske napade koji su utjecali na američke izbore. Izbori u Europi ove godine mogli bi biti sljedeći cilj, upozorio je Biden.
Nekoliko europskih zemalja održava ove godine  parlamentarne i predsjedničke izbore, uključivo Njemačku, Francusku, Nizozemsku i Češku. “Trebamo očekivati nove pokušaje Rusije da se umiješa u demokratske procese. To će se ponovno dogoditi, vidjet ćete”, kazao je. “SAD i EU moraju predvoditi borbu” za zaštitu liberalnih vrijednosti, kazao je Biden, naglašavajući da NATO mora ostati ključni element američko-europskih odnosa.
Izvor: Hrt.hr
Facebook Comments