Britanska premijerka najavila razlaz s Europskom unijom

Britanska premijerka Theresa May zauzela se u utorak za “jasan i čist” razlaz s Europskom unijom kazavši da Brexit znači izlazak iz jedinstvenog europskog tržišta.
Ujedinjeno Kraljevstvo ne može i dalje biti dijelom jedinstvenog tržišta, rekla je May u dugo iščekivanom govoru u Londonu, u kojem je napokon otkrila svoje prioritete za pregovore s EU-om. May planira do kraja ožujka formalno pokrenuti proceduru razdruživanja od EU-a, nakon čega slijede dvije godine pregovora s Bruxellesom i europskim partnerima, a konačni sporazum će dati na glasovanje u britanski parlament. Ta najava odmah je pozitivno utjecala na vrijednost britanske funte.
May je kazala da ostanak na jedinstvenom tržištu nije u skladu s prioritetom Londona da stavi pod kontrolu imigraciju iz EU-a, što onemogućava temeljno europsko načelo slobode kretanja europskih radnika. Ujedinjeno Kraljevstvo otvorena je i tolerantna zemlja, ali poruka naroda je bila vrlo jasna: Brexit treba omogućiti kontrolu broja Europljana koji dolaze u Ujedinjeno Kraljevstvo, kazala je.
Želimo novo pravedno partnerstvo (…), ne status djelomičnog ili pridruženog člana EU-a, koji će nas ostaviti napola unutra ili napola vani, kazala je, zauzevši se također za “novi dogovor” o carinskoj uniji. Nećemo tražiti da ostanemo članicom jedinstvenog tržišta, ali ćemo tražiti najveći mogući pristup, objasnila je, s obzirom na to da je 44 posto britanskog izvoza 2015. otišlo u EU. Kako bi se izbjeglo “prenaglu promjenu”, May se zauzima za “postupnu provedbu” sporazuma s EU-om nakon završetka pregovora.
Izvor: Hrt.hr
Facebook Comments