Serija jakih potresa u Italiji

Italiju je danas nešto nakon 10:30 sati pogodio potres magnitude 5,3 stupnja. Treslo se područje stotinjak kilometara sjeveroistočno od Rima, javlja Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC). To je dio oko grada Amatricea, koji je već bio pogođen potresom, u kojem je život izgubilo gotovo 300 ljudi. Epicentar današnjeg potresa bio je u centralnoj Italiji, 10 kilometara od grada Maltignana, a mogao se osjetiti i u Rimu.
Nešto nakon 11:15 zabilježen je još jači potres, magnitude 5,7 stupnjeva. Građani javljaju kako se ponovno snažno treslo te da su izašli iz svojih kuća. U Rimu je nakon drugog potresa, za koji građani javljaju kako je trajao duže i jače se osjetio, evakuirana i podzemna željeznica.
Potrese, poglavito dosad najjači, zabilježili su i na Geofizičkom odjelu PMF-a. “Danas, 18. siječnja 2017. u 11 sati i 14 minuta (SEV) dogodio se jak potres s epicentrom u središnjoj Italiji. Potres je imao magnitudu M=5,7 prema Richteru, a osim u Italiji mogao se osjetiti i u Hrvatskoj, poglavito u obalnom dijelu zemlje i na višim katovima zgrada (intenzitetom III stupnja MCS ljestvice).
Ovaj potres je nastavak pojačane seizmičke aktivnosti koja je započela u kolovozu 2016. godine u području Amatrice-Norcia”, poručili su oni.
Iz talijanskog Crvenog križa javljaju kako još nema izvješća o šteti ili ozlijeđenima. Na društvenim mrežama građani su prijavljivali tek manje štete. Autocesta koja prolazi tim područjem zatvorena je dok se ne provjeri je li došlo do oštećenja. Na području koje je najbliže epicentru zatvorene su i škole.
Građani putem društvenih mreža javljaju kako nemaju struje, a vladaju velike hladnoće. Iz Civilne zaštite kažu da su već uputili ekipe na teren. Potres u Italiji zabilježili su čak i senzori u Velikoj Britaniji.
Zvonik crkve sv. Augustina u Amatriceu, koja je teško oštećena u ljetošnjem potresu, danas se sasvim urušio, javlja talijanska agencija ANSA.
Izvor: Dnevnik.hr
Facebook Comments