Neizvjesna budućnost CIMOS-ovih radnika u Hrvatskoj

Slovensku grupaciju CIMOS, poznatu po proizvodnji automobilskih dijelova, želi kupiti talijanski investitor, ali dogovor se ne može realizirati prije nego što Slovenci riješe dugovanje Hrvatskoj.

Pokušavajući riješiti spor, sastali su se ministar državne imovine Goran Marić i slovenski ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek. Hrvatska državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka traži povrat 50 milijuna eura. Neuspjeh kupoprodaje i mogući stečaj odrazio bi se i na hrvatske građane jer u tri Cimosove podružne tvornice u Istri radi više od 1000 ljudi.
Gradonačelnik Buzeta, Siniša Žilić kaže kako ne želi ni pomisliti što bi značilo kada bi CIMOS otišao u stečaj. Tisuću ljudi bez posla su, ali ono što je bitno i određeni prihodi koje država i lokalna zajednica ostvaruje. Stečajem CIMOS-a izgubili bi svi, tvrdi on.

Ljubljanski poslovni dnevnik Finance navodi da DAB i dalje inzistira na tužbi ‘teškoj’ najmanje 45 milijuna eura protiv Cimosa, koji prodaje slovenska “loša banka”, vlasnica dijela državne imovine. Riječ je o Cimosovim nepodmirenim potraživanjima prema nekadašnjoj Riječkoj banci, koja je kreditirala Cimos.
Ako se za to ne nađe rješenje, navode slovenski mediji, talijanski će investitor uskoro odustati od kupnje Cimosa. Dosadašnja nastojanja da se to pitanje riješi kompromisom nisu uspjela, navode slovenski mediji.

Cimos ima nešto više od 7000 zaposlenih, proizvodi dijelove za autoindustriju i ima podružnice u više država u regiji, pa tako i u Hrvatskoj. Koparskoj tvrtki početkom 2016. godine zagrebački Trgovački sud izdao je privremenu zabranu raspolaganja imovinom u Hrvatskoj zbog duga bivšoj Riječkoj banci većeg od 20 milijuna eura, ali se ta tvrtka žalila na rješenje. Odluka o blokadi Cimosove imovine u njegovim tvrtkama u Roču i Buzetu donesena je poslije podnošenja tužbe zbog neplaćenog duga koji je od bivše Riječke banke preuzeo DAB. (Hrt.hr)

Facebook Comments