Svijet s neviđenom nelagodom čeka Trumpov ulazak u Ovalni ured

Strasti nakon prvog intervjua izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa europskim medijima i dalje se ne smiruju.

Europski lideri zabrinuti su zbog njegovih stavova o NATO-u, EU i Brexitu, koji su alarmirali Bruxelles.
Upravo su Trumpove izjave o “katastrofalnim greškama njemačke kancelarke Angele Merkel“, “zastarjelom NATO savezu”, “pametnom Brexitu” i tome da je “EU njemački instrument”, navele ugledni američki magazin Politico da na temelju izrečenih stavova novog američkog predsjednika analizira buduće odnose SAD-a i Europe.
“U ovom trenutku nije pretjerano kazati da gotovo svi u Europi čekaju dolazak Donalda Trumpa s osjećajem nelagode. Svi osim populističkih i radikalno-desničarskih pokreta i stranaka koji u njemu vide idola”, započinje Politico svoju analizu.
Magazin ističe da je Trump američki predsjednik od kojeg europski establishment zazire više nego što je to bio slučaj i sa Ronaldom Reaganom i Georgeom Bushom. Štoviše, Trump još nije ni ušao u Ovalni ured, a mnogi ga već proglašavaju najopasnijim predsjednikom u američkoj povijesti.

Čekaju li Europu najveće promjene od II. svjetskog rata?

Donaldu Trumpu zamjeraju što nema političko iskustvo (čak su i Bush i Reagan imali nešto političkog djelovanja iza sebe prije nego su postali predsjednici), a on je novinarima “Bilda” i “Timesa” rekao da je to zapravo njegova najveća prednost.
“Američki neprijatelji teže će pročitati i predvidjeti moje poteze. Zato je dobro što nisam političar”, rekao je Trump u zajedničkom intervjuu.
Međutim, Politico piše da Trump kao političko iznenađenje možda i nije loša stvar, ali kao problem ističe činjenicu da je milijarder velika nepoznanica kako za Ameriku, tako i za njezine saveznike. Zbog toga se Europa s pravom pita je li Trump čovjek na kojeg se mogu osloniti.
Odgovor na to pitanje još nitko ne zna. Trumpove izjave svakako ne pomažu. NATO i EU posljednjih su šezdeset godina bili srce transatlantske sigurnosti i trgovačke razmjene, a novi američki predsjednik, barem ako je suditi po njegovim izjavama, smatra ih zastarjelim institucijama.
“Ako će te Trumpove riječi biti pokazatelj američke vanjske politike, onda je jasno da Zapad očekuju velike promjene kakve nisu viđene još od Drugog svjetskog rata”, navodi Politico.
Razlog je jednostavan: ne može uništiti teroriste. Terorizam je jedna od tema o kojoj novi američki predsjednik konstantno i opširno govori, a Politico mu zamjera što misli kako je to “jedini svjetski problem”.
“Pitanje je zna li on da neke članice NATO-a, na primjer baltičke zemlje koje graniče s Rusijom, imaju većih problema od razbijanja terorističkih organizacija širom svijeta”, analizira Politico.

Trebaju li se baltičke zemlje zabrinuti?

Druga stvar koju američki mediji zamjeraju Trumpu jest njegov prijateljski stav prema Vladimiru Putinu.
Politico napominje da je Trumpov plan za smirivanje tenzija s Rusijom “izrazito problematičan”.
“Budući američki predsjednik uveliko nudi Putinu ukidanje sankcija u slučaju da Rusi smanje arsenal nuklearnog oružja. A tu se onda otvara put za priznavanje ruske aneksije Krima. Kakva je to poruka Latviji, Litvi i Estoniji? Kako Riga, Vilnius i Tallinn mogu imati povjerenja u takve saveznike? Hoće li ih Trump ostaviti na cjedilu u slučaju moguće ruske agresije?”, pita se Politico.
Nicholas Soames, britanski konzervativni zastupnik i unuk Sir Winstona Churchilla, ostao je šokiran Trumpovim intervjuom u “Timesu”, zbog čega je na Twitteru odmah izrazio svoje mišljenje.
“Trumpov prvi zadatak je pokazati da nije naivac. Poznato je da Putin želi uništiti transatlantski savez i oslabiti Europsku uniju, a Trump je, nažalost, prihvatio njegovu igru. U ovom intervjuu ne postoji niti jedna jedina Trumpova rečenica zbog koje bi se ruski predsjednik trebao zabrinuti. A s druge strane, gotovo svaka Trumpova riječ izazvat će nelagodu među njegovim saveznicima. Uostalom, ruska državna televizija najbolje je opisala taj intervju. Rekli su da je to Trumpova šamarčina Zapadu”, napisao je rezignirani Soames.
Politico navodi i da Trumpova “entuzijastična reakcija o Brexitu” nije prošla nezamijećeno među diplomatima u Bruxellesu, ali niti u Parizu i Berlinu.
“Procjena novog predsjednika SAD-a da će se EU raspasti navodi na mišljenje da Sjedinjene Države prvi put nakon Drugog svjetskog rata vide Europu ne samo kao problem, već i kao suparnika! A do jučer bili su saveznici i prijatelji”, piše Politico, i izražava nadu da će se “predsjednik Trump udaljiti od biznismena Trumpa”.
“Ipak, dosadašnje ponašanje američkog predsjednika kao da Europi šalje poruku: Crkni! Vrijeme je da to kažemo, ali Trump je smrtna prijetnja zapadnom savezu”, zaključuje ugledni politički magazin.

Izvor: Net.hr

Facebook Comments