“Raketa je mogla završiti na tlu SAD-a. Došlo je do velike panike”

Britanska je Vlada pokušala zataškati veliki propust skupocjenog vojnog sustava Trident, nakon što je u sklopu vojne vježbe prošlog ljeta raketa koja može nositi nuklearne bojeve glave skrenula s kursa, prema SAD-u.
Neimenovani stariji izvor mornarice tvrdi da je raketa Trident II D5 nakon lansiranja s britanske podmornice koja se nalazila uz američku obalu Floride, u lipnju skrenula s kursa i lako mogla završiti na tlu SAD-a, piše Deutsche Welle.
”Došlo je do velike panike na najvišoj razini Vlade i vojske, nakon što je prvi test našeg nuklearnog testiranja u četiri godine završio katastrofalnom pogreškom. Downing Street je odmah pokušao zataškati ovaj događaj. Da su informacije dospjele do javnosti, znaju koliko bi bile štetne za kredibilitet našeg nuklearnog programa”, rekao je izvor.
Pogreška prilikom testiranja dogodila se u jeku parlamentarnog glasanja o sustavu Trident, a premijerka Theresa May je izostavila spominjanje neuspješnog testiranja, kada je pred parlamentom tražila 40 milijardi funta za nove Trident podmornice.
Rakete iz sustava Trident testirane su svega pet puta u ovom stoljeću, jer svako testiranje košta 17 milijuna funti.
Parlamentarna rasprava u lipnju o obnavljanju podmornica trajala je pet sati, nakon čega je donesena odluka o zamjeni starog sustava i odobrena izgradnja četiri podmornice, kako bi se osiguralo da Britanija stalno ima nuklearno oružje su morskim patrolama, piše Reuters.
Protiv te odluke glasovalo je 100 od 650 predstavnika parlamenta, uključujući predstavnike škotskih nacionalista i opozicijske Radničke partije, koji su smatrali da nuklearno oružje nije potrebno ako se malo koristi u borbi protiv terorista i istaknuli da bi se goleme svote novca mogle bolje potrošiti.
Glasnogovornik britanske Vlade potvrdio je da je mornarica provela rutinski test lansiranja s raketom koja može nositi nuklearne bojeve glave te da je testiranje bilo uspješno, ali da ne može dati više detalja. (Dnevnik.hr)

Facebook Comments