Epidemiolozi u Splitu: Najveći problem što se u Hrvatskoj ne cijepi 94% ljudi

Zbog povećane smrtnosti od gripe u Split su stigli šefovi referentnog centra za gripu i epidemiologiju Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo iz Zagreba Vladimir Draženović i Bernard Kaić. Oni su zajedno sa splitskim bolničkim liječnicima, upravom i epidemiolozima zavoda analizirati ima li novih elementata u ovogodišnjoj epidemiji gripe u Hrvatskoj.
Svugdje u Hrvatskoj ove sezone je više gripe nego zadnjih nekoliko sezona. To što je u Splitsko-dalmatinskoj županiji nešto veći broj slučajeva je najvjerojatno posljedica bolje suradnje kliničara epidemiologa i boljeg prijavljivanja nego drugdje u Hrvatskoj. Još se ne zna točan uzrok smrti jedne od četveromjesečnih beba koja je preminula u nedjelju u Splitu. U ovakvoj sezone se očekuje da u Hrvatskoj od gripe umre oko 350-400 osoba. Princip je taj da što više netko misli na gripu, ima veću mogućnost detektirati umrle od gripe. Iz Splitsko-dalmatinske županije poslano je 60 uzoraka i svi su potvrdili gripu, a i ostalog dijela Hrvatske samo pet. To ne znači da ikoga kritiziramo što ne šalje uzorke. Sve to ovisi o senzibiliziranosti javnosti, ali i o medijima. Hoće li biti gore nemamo na temelju čega znati. Mjere zaštite se svake godine ponavljaju i nema ništa novoga, rekao je Kaić.
Ove godine se pojavio novi novi soj virusa H3N2 koji se po mjestu nastanka zove Bolzano. Taj se soj pokazao kao dominantan ove sezone. Naša je populacija, volimo reći, “naivna” za taj soj virusa i nemamo protutijela za taj soj zato je malo povećan broj oboljelih. Naš najveći problem je što se 94% ljudi u Hrvatskoj ne cijepi od gripe. Do tog je došlo zbog negativne kampanje cijepljenja prije par godina, rekao je Draženović. Ni on nije želio komentirati smrti dviju beba u Splitu.
Dvije djevojčice u dobi od samo četiri te četiri i pol mjeseca, dovedene su u nedjelju bez znakova života u Klinički bolnički centar Split. Kod jednog djeteta izoliran je virus gripe, no prije nalaza obdukcije ne može se reći je li on izazvao komplikacije i smrt.
Do sada je potvrđeno da je od gripe u Hrvatskoj umrlo 11 osoba, od kojih 6 u Splitu. (Hrt.hr)

Facebook Comments