Potvrđena optužnica protiv 10 pripadnika HVO s područja Orašja

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv umirovljenog generala Đure Matuzovića i još devet časnika i bojovnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje Tužiteljstvo BiH tereti za ratne zločine na području Bosanske Posavine, potvrđeno je iz sjedišta tog suda u Sarajevu.
Ratnog zapovjednika Zbornog područja Orašje Matuzovića te Ivu Oršolića, Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića tereti se da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti. Matuzović, Mato i Anto Živković te Đurić su optuženi i za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.
U optužnici stoji kako su oni od druge polovice travnja 1992. do srpnja 1993., za vrijeme međunarodnoga oružanoga sukoba između Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske vojske, na jednoj strani, i vojske Srpske Republike na drugoj strani, na širem području općine Orašje “planirali, počinili, naredili, poticali, pomagali, organizirali i omogućili” progon civilnog srpskog stanovništva. Tereti ih se za ubojstva, zatvaranja, zlostavljanja, silovanja i druga nečovječna djela slične naravi s nakanom nanošenja velike patnje ili ozbiljne tjelesne ili psihičke ozljede ili narušenja zdravlja.
Deset bivših pripadnika HVO uhićeni su na blagdan Svih Svetih 2016. godine, a njih devetorica u istražnom su pritvoru proveli mjesec dana nakon čega su pušteni braniti se sa slobode. Oduzeti su im svi putni dokumenti i izrečena zabrana napuštanja prebivališta.
Svi uhićeni su i hrvatski državljani, a njihovo privođenje izazvalo je oštre reakcije predstavnika vlasti u Hrvatskoj. (Hrt.hr)
Facebook Comments