Putin se sastao s mađarskim premijerom Orbanom

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Budimpešti se sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Glavne teme razgovora bile su ekonomska, energetska i kulturna suradnja.
U području ekonomije suradnja je, očito, sve bolja: dvije države će u nekim poslovima zajednički nastupati na trećim tržištima. Uz to, Moskva je sada spremna u cijelosti zajmom podmiriti izgradnju dvaju mađarskih nuklearnih reaktora Pakš. Posebno je naglašeno mađarsko nezadovoljstvo izostankom boljeg energetskog povezivanja s Rusijom.
Želio bih naglasiti da Mađarska živi u vrlo neprijateljskom okružju. Mi smo članica Europske unije, i naši susjedi također, mi smo izgradili priključke u smjeru Hrvatske i Rumunjske, kojima bismo mogli dobivati energiju iz alternativnih izvora, ali ni Hrvatska ni Rumunjska nisu izgradile svoje kapacitete da osiguraju tok. Mogu reći da je Mađarska sada energetski blokirana s juga, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.
Rusija je spremna na suradnju s Europom kad je riječ o plinu, rekao je Putin. Mi smo zaista sve učinili kako bismo osigurali isporuku za Mađarsku kao pouzdanog i stabilnog partnera. Zainteresirani smo za dopremanje naših sirovina u Mađarsku i nastavljamo tražiti sve moguće načine da to i ostvarimo. Želim naglasiti: ovo nisu politička pitanja, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Mađarska je životno zainteresirana za otopljavanje odnosa Zapada i Moskve. Zbog sankcija Rusiji Mađarska je do sada izgubila oko 6 milijardi eura vrijednosti izvoza. (Hrt.hr)

Facebook Comments