Kreće postupak protiv Vujčića za sukob interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića ustvrdivši da je zbog sudjelovanja na konferenciji u organizaciji Unicredit banke u austrijskom gradu Kitzbuehelu bio u mogućem sukobu interesa zbog toga što mu je organizator platio troškove puta i smještaja, a radi se o poslovnoj banci čiji rad nadzire upravo HNB. Time se, smatra Povjerenstvo, guverner HNB-a doveo u moguću poziciju ovisnosti.
Vujčića je prijavila Udruga Franak, a prema dostupnoj dokumentaciji iz priloga prijave, on je sudjelovao i nastupao na konferenciji, te sudjelovao u neformalnom dijelu programa, na teret organizatora UniCredit Bank, vlasnika Zagrebačke banke.
‘Postavlja se pitanje kakvu nepristranost i neovisnost u obavljanju svog posla može imati guverner HNB-a kada odlazi i sudjeluje na privatnoj konferenciji jedne poslovne banke koju bi upravo on trebao nadzirati u poslovanju’, istaknuli su tada u Udruzi Franak.
S Vujčićem u Kitzbühelu bio je i tadašnji premijer Tihomir Orešković, koji se sastao s najvećim hrvatskim kreditorima.
Vujčić je na toj konferenciji sudjelovao u više navrata, a 2013. i 2014. organizator mu je platio i put i smještaj, 2015 samo put, dok je HNB platio smještaj, dok je prošle godine HNB podmirio sve troškove, ali naknadno. Krajem siječnja 2016. iz HNB-a su poručili da su sami snosili troškove Vujčićevog putovanja i smještaja u Kitzbuehelu.
Povjerenstvo je također s 8.000 kuna kaznilo Madena Pavića, bivšeg savjetnika Predsjednice Republike, koji je prešao u upravu vinarije Kutjevo prije isteka od 12 mjeseca koliko treba proći nakon napuštanja dužnosti.
Paviću je naloženo da u roku od 30 dana razriješi situaciju ili će protiv njega odluka biti proslijeđena na daljnje postupanje. (Tportal.hr)

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.