‘MORH po školama dijeli upitnike maloljetnicima za upis u vojnu evidenciju, jer im se na javne pozive nitko ne odaziva’

U jeku rasprava o ponovnom uvođenju služenja redovnog vojnog roka, koji je u našoj zemlji ukinut 2008. godine, ovih dana pravu malo dramu proživljavaju pojedini roditelji srednjoškolaca u Slavoniji, kojima su na školske klupe podijeljeni upitnici za uvođenje u vojnu evidenciju.
Riječ je o dečkima rođenim 1999. godine, što znači da su pretežito još uvijek maloljetnici, a u upitniku se od njih traži da popune rubrike sa svojim osobnim podacima, statusom, zdravstvenim stanjem, planovima za budućnost u smislu nastavka školovanja ta da zaokruže jesu li zainteresirani za dragovoljno vojno osposobljavanje. U konačnici se trebaju potpisati na crtu ispod koje stoji ‘potpis novaka.’
Učenici su upitnike ponijeli kući, a majka jednog od njih, koji pohađa Tehničku školu i Prirodoslovnu gimnaziju Ruđera Boškovića u Osijeku, ogorčena tim činom poslala je pismo predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku tražeći od njega, kao saborskog zastupnika, zaštitu za svoje maloljetno dijete. Poštujući njezinu anonimnost, iz HNS-a su pismo podijelili s javnosti, a žena, inače samohrana majka dvoje djece, u njemu navodi kako su jednom njezinom djetetu ‘zastrašivanjem i obmanom pregažena prava’. Više donosi Jutarnji.hr.

Facebook Comments