Kreće masovno nadgledanje svih računa građana

Banke će Poreznoj upravi od ožujka jednom mjesečno dostavljati ukupne uplate te isplate s tekućeg računa, pa i štednog. Porezna uprava imat će uvid u ukupan iznos, a ne pojedinačne uplate i isplate. Detalje po računima moći će zatražiti od banke ako se primijete nekakva velika odstupanja ili ako postoje neke sumnje.
Podaci se neće tražiti ako je ukupni promet dvaput veći, ali ako je riječ o primjetnom iznosu, tada ćemo moći zatražiti detalje o prometu po tom računu – opisuje nam izvor iz Ministarstva financija kako bi ubuduće trebala izgledati razmjena podataka između banaka i Porezne uprave.
Razmjeni financijskih podataka teži se i na međunarodnoj razini te će se u razmjenu podataka među državama Hrvatska uključiti u rujna ove godine kao jedna od 87 zemalja potpisnica OECD-ova multilateralnog protokola o automatskoj razmjeni financijskih podataka koji je nastao u okviru borbe protiv porezne evazije. U tom dokumentu opisano je točno kada se koja država uključuje u postupak međunarodne razmjene, a Hrvatska bi u rujnu ove godine trebala prvi put “pritisnuti gumb” za dijeljenje svojih financijskih “tajni” sa svih 87 država.
Riječ je o zemljama kao što su Austrija, Švicarska, Belgija, ali i offshore zone poput Britanskih Djevičanskih Otoka, Belizea…
U Poreznoj upravi kažu da se sve vezano uz novu razmjenu podataka s bankama odvija dogovorno te da su s njima dogovorili određeni rok prilagodbe. Više donosi Jutarnji.hr.

Facebook Comments