Ministarstvo: Registar branitelja više neće biti dostupan javnosti

Ministarstvo branitelja objavilo je u utorak kako javna dostupnost Registra hrvatskih branitelja ne postiže svrhu za koju je predviđena pa, radi zaštite digniteta i privatnosti branitelja, više neće biti javno dostupan te ga čeka preimenovanje u Evidenciju hrvatskih branitelja, čiji će se podaci moći upotrijebiti isključivo u službene svrhe.

“Prema radnoj verziji novog zakona, Registar hrvatskih branitelja preimenovat će se u Evidenciju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a ta evidencija služit će za potrebe postupaka ostvarivanja statusnih prava koje vodi Ministarstvo hrvatskih branitelja i druga nadležna tijela”, navode iz Ministarstva.

Napominju kako se podacima iz javno dostupnog Registra na internetskim stranicama Ministarstva ne mogu koristiti u službene svrhe, već hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i dalje potvrde u svrhu ostvarivanja svojih prava moraju službeno tražiti od ovlaštenih tijela.

Stoga najavljuju da će podatke iz Evidencije učiniti dostupnima mjerodavnim tijelima u opsegu, na način i pod uvjetima određenim pravilnikom koji će donijeti ministar hrvatskih branitelja.

U Ministarstvu najavljuju i kako će – s obzirom na to da je važećim zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji reguliran naziv, sadržaj i javna dostupnost Registra – stavljanjem izvan snage tog zakona i stupanjem na snagu novog početi i primjena planiranih izmjena u vezi s nazivom i upotrebom Evidencije isključivo u službene svrhe. (Hrt.hr)

Facebook Comments