SDP će podržati Mrak Taritaš u Zagrebu?

Svjesni smo da su nužne promjene u Zagrebu i jedino zajednička, ujedinjena opozicija može na ovim izborima polučiti dobar rezultat, ali to znači prije svega zajedništvo i razgovor svih strana, a nikako soliranje i tvrdoglavost. Poručio je to u utorak predsjednik SDP-a Davor Bernardić iz čega su mnogi u stranci zaključili da je SDP odlučio podržati HNS-ovu kandidatkinju Anku Mrak Taritaš – piše Večernji list
Još će se razgovarati
Iako konačne odluke još nema, naši sugovornici iz samog vrha stranke drže da je to najizglednija opcija. S vlastitim su kandidatom zakasnili, a ako se mora birati između nezavisne Sandre Švaljek i Anke Mrak Taritaš, većina je za to da se podrži kandidatkinja dugogodišnjeg partnera HNS-a od kojeg će se, u tom slučaju, tražiti ustupci u drugim sredinama.
Primjerice, u Splitu i Rijeci gdje u SDP-u očekuju da HNS podrži njihove kandidate Aidu Batarelo i Vojka Obersnela te da ne ide na izbore s odvojenim listama. Osim toga, ovih su dana na Iblerov trg stigli rezultati zadnje ankete prema kojoj je kandidatkinja HNS-a navodno bolja od Sandre Švaljek.
– Još ćemo sjesti i razgovarati i međusobno i s HNS-om, ali mislim da je Bernardić poslao poprilično jasnu poruku i da je naša podrška Anki najizglednija opcija – kaže izvor iz stranke.

Svjestan je, dodaje, da postoji struja u zagrebačkom SDP-u kojoj se takva odluka neće svidjeti, ali i oni, dodaje, moraju biti svjesni da je stranka gradila Bernardića za kandidata, a da je on sada postao predsjednik stranke. I kao takav ne može više, kaže, biti kandidat. I iako se i jučer od nekih iz stranke još moglo čuti da se neki nezavisni kandidat još pokušava naći sve je jasnije da od te priče nema ništa.
U svakom slučaju, konačna bi se odluka morala donijeti vrlo brzo, navodno ovih dana. A osim o kandidatu, već se raspravlja i o imenima koja bi se našla na SDP-ovoj listi za Skupštinu. Bit će, kažu u vodstvu SDP-a, kombinacija ljudi iz vodstva zagrebačkog SDP-a, onih koji su se iskazali u prošlom mandatu, ali i u radu stranačkih savjeta.
Tko ide na listu?
Može se očekivati da će na listi biti Vesna Nađ, Draženko Pandek i Saša Molan, potom Dominik Etlinger, SDP-ov član Gradske skupštine, ali i predsjednica Savjeta za kulturu u zagrebačkom SDP-u Saša Broz, predsjednik Savjeta za zdravstvo Branko Kolarić.
Inače jučer je održano i Predsjedništvo SDP-a na kojem je donesena odluka o pokretanju stranačkog postupka protiv pritvorenog Tomislava Sauche. Uz obrazloženje da u stranci drže da je politička odgovornost šira od kaznene. No, ipak će se pričekati da Saucha iziđe iz pritvora i pred strankom iznese svoju obranu, a pričekati će se i da se vidi hoće li optužnica biti potvrđena. (vecernji.hr)

Facebook Comments