Izetbegović ipak pokreće reviziju presude ICJ-a protiv Srbije

Međunarodnom sudu pravde (ICJ) će u ime Bosne i Hecegovine ipak biti upućen zahtjev za reviziju presude kojom je 2007. godine današnja Srbija odnosno SR Jugoslavija oslobođena optužbi za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici, neslužbene su informacije koje su u petak procurile sa zatvorenog sastanka kojega je u Sarajevu sazvao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvavši na njega sve značajnije političare iz Federacije BiH, poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića, sveučilišne profesore, pravne stručnjake i predstavnike bošnjačkih nevladinih udruga.
Sastanak je sazvan kako bi na njemu bili razmotreni pravni argumenti za eventualno pokretanje postupka revizije presude.

Novinarima je ulaz na skup stotinjak osoba u sarajevskoj Vijećnici bio zabranjen, baš kao i svaka komunikacija sa sudionicima no uoči sastanka predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić kazao je kako je prema informacijama koje on ima Izetbegović odluku praktično već donio a sada s drugima želi podijeliti odgovornost za sva dramatična zbivanja koja mogu slijediti u narednim danima i tjednima.

“Prema mom sudu Izetbegović je donio odluku da se ide u reviziju”, kazao je Komšić.

Konstatirao je kako se sada otvaraju pitanja što će se činiti u slučaju eskalacije političke krize u BiH koju u slučaju pokretanja postupka revizije presude najavljuju iz Republike Srpske kao i tko će snositi odgovornost ukoliko ICJ nakon podnošenja zahtjeva ocijeni da nema argumenata za pokretanje revizije.
Sve političke stranke iz RS-a najavile su oštar odgovor na pokretanje revizije koji bi mogao dovesti do paralize cjelokupne vlasti u RS.
Više donosi jutarnji.hr.

Facebook Comments