‘Htjeli bi da se sazna za preljube od prije 40 godina’

MOST ŽELI OBJAVITI ARHIVSKE PODATKE ČAK I SPOLNOM ŽIVOTU POJEDINACA –
Ako ovaj Mostov zahtjev i prođe na hrvatskim najvišim državnim institucijama, teško da će proći i na europskima. Most bi otvorio arhive i o nečijem spolnom životu, no takvo što bi državu moglo puno koštati.
Iako je premijer Andrej Plenković odbio podržati namjeru prijedloga zakonskih izmjena na temelju kojih bi dokumenti državnih arhiva bili dostupni zaključno s 22. prosincem 1990. godine, najjača oporbena stranka, SDP, izrazio je podršku takvim zakonskim izmjenama s namjerom da pokažu kako se otvaranja arhiva ne plaše. No, prijedlog izmjena Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, kakvog je Most uputio u javnu raspravu, nije baš najbolje prihvaćen u redovima SDP-a, piše Novi list.
U slučaju da se ovaj zakon doista i usvoji, Hrvatska bi se, smatra bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić, suočila s nizom zahtjeva za vrlo visokim odštetama zbog tužbi na Europskom sudu za ljudska prava. Most, naime, predlaže da javno arhivsko gradivo koje sadržava određene osobne podatke bude dostupno za korištenje 70 godina nakon nastanka, odnosno 20 godina nakon smrti osobe na koju se odnosi. (novilist.hr)
Facebook Comments